Banker tigger om skjult statsstøtte

 

Nu er den gal igen med bankerne. Og deres grådighed kender ingen grænser. Bankerne har på grund af de historisk lave renter bedt Nationalbanken om skjult statsstøtte. Det skal ske ved at Nationalbanken og dermed staten og i sidste ende, de der betaler skat skal dække bankernes udgifter ved den lave rente.

Samtidig kommer den ene bank efter den anden ud med kæmpe milliardoverskud og ekstraordinære udbytter til deres aktionærer. Danske banker er involveret i nogle af verdens største hvidvasknings skandaler, som de også har tjent milliarder på.

Og hvem husker ikke de seks bankpakker som staten forærede bankerne mellem 2008-2011. Også kaldet Danmarkshistoriens største bankrøveri – med omvendt fortegn. Det var bankerne der røvede statskassen og dermed skatteyderne for enorme milliardbeløb.

De fleste banker kører nu med en nul-rente, når der sættes penge ind, og bankerne skal overføre en del af de penge til en negativ rente i Nationalbanken. Det er det tab bankernes brancheorganisation vil have at staten dækker.

At det at forære de umættelige banker flere penge ikke er en vindersag lige nu viser Nationalbankens direktørs svar til bankerne da også.

– I øvrigt vil jeg minde om, at Nationalbankens overskud tilfalder staten. Hvis bankerne skal kompenseres yderligere, vil det betyde en overførsel af midler fra staten til bankerne. Det er svært at forsvare i den nuværende situation, hvor bankernes indtjening fortsat er pæn, sagde Lars Rohde for nylig i en tale til finanssektorens øverste direktører.

Fra 2012 til 2018 kostede de lave renter samlet de danske banker 4 mia. kroner. I samme periode havde de danske banker overskud på 218 mia. kroner, påpegede Lars Rohde.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne