Snigende privatisering – regningen til privathospitaler stiger

Aarhus Universitetshospital i Skejby, et af de såkaldte supersygehuse har skullet spare fra første byggedag, og sådan er det fortsat. Bl.a. betyder patientgarantier, at når de offentligt ejede sygehuse ikke kan følge med, må de betale et privathospital for at tage over. I år må sygehuset i Aarhus skære 38 millioner ekstra ned på egne budgetter fordi regningen til privathospitaler er blevet endnu større end budgetteret.


Menneskekæde mod nedskæringer – alle personalegrupper i fælles demonstration i maj 2019

Garantier for at blive opereret hurtigt, når en alvorlig diagnose er stillet er naturligvis helt rimelige, men patientgarantier gives ikke uden politisk bagtanke i retning af at få privatisering ind af bagdøren. Dette var også afspejlet i VLAK-regeringens udspil til sundhedsreform, hvor ekstra garantier var en stor del af pakken. Når de offentligt ejede sygehuse halter bagud, er det lovmæssigt besluttet, at opgaven sendes videre til det private. I stedet for at forbedre sygehusenes muligheder for at leve op til kravene er presset på dem fastholdt med alt for lave normeringer og stigende profitter til medicinalindustrien. De ansatte udsender gang på gang nødsignaler om at situationen er utålelig.

På hospitalet i Skejby mangler der, som andre steder bl.a. sygeplejersker. En del har sagt op pga arbejdspresset, og uddannelse og oplæring til specialopgaver som operationssygeplejerske og anæstesisygeplejersker halter bagefter.

“Siden sammenlægningen har der været trukket store veksler på specialsygeplejerskerne. Mange har budt ind på ekstravagter for at få det hele til at hænge sammen. Men overskuddet er der ikke længere til at byde ind. Ikke i samme grad,” udtaler fællestillidsrepræsentant Marianne Østerlund til Lokalavisen.

Nu skal der justeres yderligere i budgettet, og stillinger der bliver ledige vil ikke blive genbesat – en skrue uden ende, hvor problemet kun bliver større.

“Det er jo stadigvæk helt vanvittigt. Der hvor vi var, inden vi skulle gennemføre de store besparelser, der manglede vi allerede personale. Så vi komme til at kunne mærke den her justering,” siger fællestillidsmand for de yngre læger Gitte Madsen.

Se
Flere millioner skal spares: Har brugt for meget på privathospitaler

Læs også
Menneskekæde hele vejen rundt om supersygehuset i Skejby – Stop nedskæringerne!
KPnet 29. maj 2029

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne