Tysk føderalist bliver ny præsident for EU kommissionen

Efter en lettere kaotisk magtkamp mellem EU-parlamentet og regerings cheferne fra medlemslandene, om hvem der har ret til at udvælge den kommende kommisionformand, besluttede Rådet at skrotte EU-parlamentets såkaldte spidskandidater og pege på den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, som ny formand for EU-Kommissionen.

Vestager og de andre EU begejstrede politikere er gået i gang med et fornyet forsøg på at sikre sig opbakning ved en kampagne på sociale medier “europe is a woman”.
Disse borgerlige frontfigurer forsøger dække over at EUs politik er reaktionær og i særdeleshed rammer kvinder, unge og arbejdere, ved at tale om noget helt andet.

Det er ikke fordi det betyder alverden, hvem der kommer til at sidde i spidsen for bureaukratiet. Politikken er dikteret af EU’s store virksomheder og deres interesser. Deres jobbeskrivelse er udbygning af EU’s magt, med en blanding af brutalitet, og dyre middage. Men det er et meget klart signal når EU landene har udpeget en åben føderalist, der skal turbo på unionsbygningen i den kommende periode.

Margrethe Vestager og Frans Timmermans der var blandt EU-parlamentets spidskandidater bliver i stedet en del af den kommende kommission med titel af vicepræsidenter. Og de har på den måde sikret sig godt 200.000 kr. mere i løn, til i alt 2,1 mio. kr. om året, de næste fem år. Så der var smil til alle sider.

Ursula von der Leyen har i virkeligheden været en skyggekandidat som Tyskland og Frankrig har haft i baghånden hele tiden, hun repræsenterer deres fælles ambitioner om en stadig tættere union, og en fælles EU udenrigs og forsvarspolitik.

Eneste hurdle er at præsidenten og resten af kommissionen skal godkendes af EU-parlamentet på et tidspunkt inden november. Og MEP for SF Margrete Auken synes f.eks. det er en skandale, at regeringscheferne selv er kommet frem til, hvem de vil foreslå til topposterne, selvom det er præcis den procedure der står i traktaterne.
Efter udnævnelsen skrev Margrete Auken til pressen: ”Dette er tæt på skandale. Vi @GreensEP håber, vi kan mobilisere et flertal til at sige: nok er nok! Dette valg skulle handle om europæiske visioner – ikke om partipolitiske og nationale fordelinger.”

Margrete Auken tilhører tilsyneladende en af dem, der ønsker sig en rigtig ”folkevalgt” præsident og som skal være en del af næste traktat ændring, altså i første omgang overgive retten til at opstille kandidater til parlamentet, og strategien er at fortsætte magtspillet så længe som muligt, så den dagsorden kan nyde fremme.

En mere eller mindre folkevalgt præsident giver ikke demokratiske legitimitet til EU’s lovgivning. Og forestillingen om at det kan styrke opbakningen til EU, eller en ”europæisk debat” at få en valgkamp om EU’s topposter, der skal handle om ”visioner”, eller rettere valgflæsk. Vil måske nok skabe illusioner til EU, men ikke legitimitet.
Magt der overføres til EU, vil altid være på bekostning af medlemslandenes demokratier, derfor er ingen beslutninger, der er truffet af EU, demokratiske, uanset hvordan pokker de skruer op og ned på deres beslutningsprocesser. Det er i praksis hele grundlaget, hele konstruktionen der er udemokratisk. En konstruktion, der vil føre til et unionsprojekt, som ingen af EU’s borgere er blevet spurgt om, de ønsker at være en del af..

Ursula von der Leyen er fra CDU, samme parti som Angela Merkel. Hun er Tysklands forsvarsminister, og med i inderkredsen af CDU, hvor hun har været med til at formulere partiets EU politik. Det kan koges ned til, at den fælles valuta – euroen – slet ikke er nok, EU-landene skal samarbejde tættere om vigtige økonomiske og politiske spørgsmål, hvis de vil sejre i den globale konkurrence mod Kina og USA.
Derfor skal planerne om EU’s forenede stater fremskyndes. Enhver tanke om, at unionsprojektet nu må stagnere eller sænke tempoet efter et Brexit, vil føre til, at de store medlemslande går i hver deres retning og fokusere på deres egne nationale særinteresser.

Hun har også udtalt, at hun går ind for, at en EU-hær skal opbygges. Det kan ske gennem et tæt samarbejde på samme måde, som tyske og hollandske soldater samarbejder på en mission i det nordlige Gao. “Hvert land bidrager med nøje definerede styrker med forskelige egenskaber, og samarbejdet skal være så tæt, at det er muligt for den sammenbragte hær at handle som en. Men indtil videre må afgørelsen om deltagelse træffes af de nationale parlamenter. På den måde forbliver ansvaret for soldater i nationalstaterne.”

Det er dog helt klart at EU’s ambitioner går betydeligt videre, og at der allerede er lagt op til, at EU skal øge bemandingen af et grænsekorps, der bliver oprettet direkte under EU’s kommando.

For modstanden af EU er der kun et svar. Det er at styrke arbejdet for at komme ud i en fart. EU kan ikke reformeres indefra, og stormagterne vil ikke rulle EU tilbage til kun at være et handelteknisk samarbejde. De vil have Europas Forenede Stater og intet mindre.

Danmark ud af EU

Læs også

EU-monopolernes Union sætter kursen mod EU staten

Folkebevægelsen mod EU har lavet denne præsentation af EUs nye top


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater