Svenske Havnearbejderforbundets krav om overenskomst kom i hus

Svenske Havnearbejderforbundets ubetingede krav til “Sveriges Hamnar” om en overenskomst kom i hus, så konflikten blev afblæst i sidste øjeblik. En meget vigtig svensk faglig sejr.

“Så jävla gött!” lød det i Sverige, der ellers var forberedt på kamp til stregen for en kollektiv overenskomst.
Bare nogle timer før den varslede landsomfattende havnestrejke skulle bryde ud ved midnat, indgik Havnearbejderforbundet og Sveriges Havne en overenskomstaftale, som betød at storkonflikten blev afblæst. Hidtil havde Sveriges Havne nægtet Havnearbejderforbundet en overenskomstaftale. Et fagforbund som organiserer omkring 50% af de svenske havnearbejdere. Transportarbejderforbundet, der er en del af svenske LO organiserer resten. 
 
Ovenpå “Sveriges Hamnar”´s Lockout varsling havde havnearbejderforbundet svaret igen med varsling af totalstrejke i kampen for en overenskomstaftale.
Kravet fra arbejdsgiveren var at Havnearbejderforbundet skulle underlægge sig Transportarbejderforbundet med dets overenskomst. og det uden nogen som helst forhandlingsret hverken nu eller fremover.
Optrapning af en langvarig konflikt med arbejdsgiverforsøg på knægtelse af et ubekvemt fagforbund som stiller krav.
 

Med varslingen af Lock-out overgrebet havde Havnearbejderforbundet henvendt sig til alle arbejdergrupper om solidaritet bredt i arbejderklasen og fælles kamp imod strejkebryderi. En faglig kamp som ikke kun forsvarede Havnearbejderforbundets rettigheder, men hele klassens ret til at organisere sig fagligt og vælge sin egen fagforening og opnå overenskomst uden arbejdsgiverdiktat.

Med en Lockout, der reelt var et forsøg på at tømme arbejdernes strejkekasse, og forsøg på underkastelse, stod valget imellem nederlag eller modstand.
Derfor havde Havnearbejderforbundet svaret igen med totalstrejken der var berammet til midnat natten til onsdag.
Se svensk link: ” Så jävla gött!”

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne