Danskundervisning for udlændinge overgik i 2006 fra at være en kommunal opgave til at blive lagt ud i licitation som et objekt for privat profit. Det er fjerde gang, at arbejdet udbydes, og denne gang strammede kommunen skruen, i det man ikke længere stiller krav til den vindende virksomhed, om at de lærere der fyres skal genansættes af det vindende firma.
Sproglærerne i Århus protesterede henover sommeren mod kommunens manglende krav om virksomhedsoverdragelse. De viser her deres fyresedler. Privat foto.
For hvert udbud er området blevet nedskåret, og alene ved den sidste licitation af sprogcentret i Aarhus blev prisen på danskuddannelserne sat ned med 30 procent. Således også denne gang, hvor pris på arbejdet ligger 40 millioner under det nuværende over en 4-årig periode. Dette skyldes ikke, at kommunen har valgt et billigere firma – idet den nuværende udbyder ‘Lærdansk’, der er drevet af Dansk Flygtningehjælp underbød sig selv og gav et endnu billigere tilbud end det der endte med at vinde. Det viser med al ønskelighed tydelighed hvordan selve udbudssystemet presser nedskæringer igennem, uanset hvem der løber af med opgaven. Taberne bliver både kursister, sproglærere og øvrige ansatte.
Som et nyt tiltag droppede kommunen at stille krav om virksomhedsoverdragelse til de firmaer der bød ind. Ingen som helst grund til at lærerne skulle føle sig sikre i jobbet, tidens trend hedder løsarbejde – hvad de kommende lærer ved det vindende firma Clavis nu må indstille sig på, i den forstand, at kontrakten aldrig løber længere end til det næste udbud. En klar forringelse for alle, da området med undervisning af udlændinge i høj grad er specialiseret, og bygger på indsamlet viden og erfaring.
Clavis kan nu frit vælge, hvor mange af de 56 nuværende lærere på området de ønsker at genansætte, og hvor mange de evt vil erstatte med nyuddannet og biligere arbejdskraft.
Lærerne skrev tidligere på året i et åbent brev til Aarhus Kommune bl.a.:
“(Vi) frygter, at den høje faglige kompetence, vi som specialuddannede sproglærere har opbygget, forsvinder fra området. At flytte opgaven over til nye medarbejdere vil medføre et væsentligt videnstab med et følgende kvalitetstab, hvilket selvfølgelig også vil have konsekvenser for det produkt, kommunen tilbyder kursister, flygtninge og indvandrere.
Dertil risikerer den manglende virksomhedsoverdragelse at ende med social dumping, da private udbydere kan entrere med billigere arbejdskraft.”
Lærdansk under Dansk Flygtningehjælp, der har stået for indvandrerundervisningen i kommunen de sidste 13 år var villig til at gå markant mere ned i pris i det nye bud, og lå som nævnt en del billigere end det firma der vandt.
De er da også berygtede i byen for en benhård ledelsesstil, hvor overskud til firmaet har styret dagligdagen, og hvor de vundne udbud i høj grad er sket på bekostning af de ansattes arbejdsforhold, såvel som tilbuddene til kursisterne. Som arbejdsgiver vil Lærdansk næppe blive savnet. Til gengæld gør kommunen gennem systemet af udbud og privatisering hvad man kan for at smadre den sum af kollektiv erfaring, der er bygget op gennem en årrække. Helt i tråd med kravene fra EU om konkurrenceudsættelse af alt der kan spindes privat profit på.
Læs også
Sprogundervisning i Aarhus: Ny udliciteringsmodel på bordet – uden virksomhedsoverdragelse
KPnet 15. juni 2018
Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne
KPnet 5. november 2018
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne