Sverige: Jordskredet udeblev

Fra mange sider blev det spået, at det tredobbelte svenske valg – til rigsdag, amter og kommuner – ville være et jordskred, som ville rykke op og ned på svensk politik i al fremtid. Der var lagt op til et ‘systemskifte’, en jubelsejr for Sverigesdemokraterne, en katastrofe for det svenske socialdemokrati, som blev spået EU-størrelse. Det gik ikke sådan.

Svenskerne kunne ikke genkende det billede, som eksempelvis blev tegnet i store annoncer i svenske aviser, hvor Dansk Folkepartis Thulesen Dahl og Jimmie Åkesson fra de stadig mere renskurede Sverigesdemokraterne paraderer med hver sit nationale  flag. Budskabet er, at ‘Sverige nu i stigende grad er lig med kvindeundertrykkelse, sharialove, bilafbrændinger, voldtægter og utryghed i gaderne’.

Men det er et løgnagtigt, misvisende skræmmebillede, et forsøg på at oppiske fremmedhad – og svenskernes store flertal købte det ikke. Men den grove indblanding i valget fra Dansk Folkeparti med flere gav ikke det ønskede resultat. Det kan ikke bruges som udgangspunkt for et fornyet felttog på europæisk plan mod indvandrere og flygtninge.

Socialdemokraterne og den borgerlige opposition har begge i regering gennem en årrække ført en politik for at undergrave det svenske ‘velfærdssamfund’ – med temmelig skræmmende resultater. Begge parter har ført en fattigdomsskabende EU-tilpasningspolitik til gavn for de rigeste.

De endelige stemmetal foreligger først senere, men det står fast, at de to traditionelle blokke i svensk politik begge er gået tilbage og at de står meget lige – med måske kun et enkelt mandats forskel.

Valget giver en mindre tilbagegang for socialdemokraterne (til 28,4 pct) og en procentvis større for deres hidtidige regeringspartner Miljøpartiet (til 4,2 pct.). Den største tilbagegang havde det førende borgerlige oppositionsparti Moderaterne, der gik 3,5 pct. tilbage til 19,8 pct.

Sverigesdemokraterne blev igen det trediestørste parti, med en fremgang på 4,7 pct., men det klarede ikke at komme over de 20 pct. af stemmerne. Det fik omkring 17,6 pct., noget mindre end forudsagt. Det står stærkere i Skåne end noget andet sted.

Valgresultatet betyder ikke nødvendigvis, at den socialdemokratiske Løfven-regering fortsætter. Den parlamentariske situation er temmelig broget og meget kan ske, før en regering er på plads om et par uger. Der er ikke udsigt til en ny kurs til gavn for det store flertal. Den katastrofale EU-kurs vil fortsætte. Men den bliver ikke drejet yderligere til højre.

Vejen frem går gennem en forstærkelse af den folkelige modstand nedefra. Det er alternativet tik både socialdemokraterne og deres støtteparti Vänsterpartiet, til de åbent borgerlige og til Sverigesdemokraterne.

Se også

Sverige går til valg
KPnet 7. september 2018

Fattigdommen skjules – både i Sverige og i Danmark
KPnet 18  oktober 2017

 

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  10. september 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater