Valgkampe og brænde på fordomsbålet – Oktober Radio Aarhus

Udsendelsen 25. august 2018

Brokollapset i Genova

Oktober Radio podcast er tilbage efter sommerferien.

I lørdagens udsendelse kommer vi først ind på det svenske valg, og hvordan det giver fordommene frit spil hos f.eks. nyhederne på TV2, der gladelig deler deres fordomme på sociale medier også når det helt åbenlyst er i modstrid med fakta.

Den 13. august satte flere sortklædte maskerede personer ild til biler omkring samme tidspunkt i Göteborg, Trollhättan, Lysekil, Falkenberg, Helsingborg og Malmø.
Hvad der er den bagvedliggende årsag er endnu ikke klarlagt, Samlet gik næste 100 køretøjer op i røg.
Uanset motivet hos de der har begået forbrydelsen, så er brandstiftelsen blevet en del af valgkampen. Og det føre os så til de danske mediers dækning af vores broderfolk, fordi sagen tog en mærkværdig drejning hos TV2, hvor den udsendte korrespondent påstod at de svaneske politikere og medier ikke havde taget sagen op i en valgdebat, og det var jo et klart eksempel på den såkaldt svenske fornægtelse af problemerne med indvandrere…

Sagen viser med al tydelighed hvordan fordommene overfor svenske politikere har fået lov til at eskalere i det danske pressekorps, TV2 korrespondenten havde end ikke set den omtalte tv debat, han ”viste” hvad politikerne ville sige på forkant, og havde en god fornemmelse af hvad redaktionen hjemme i Danmark gerne ville høre: Svenske politikere og medier går uden om den varme grød, og nægter at se sandheden i øjnene og debatterer virkelighedens problemer, som underforstået er at det er indvandrernes skyld at der bliver brændt biler af… Sandheden var blot det modsatte, nemlig at det er TV2 og lignende medier der nægter at forholde sig til virkeligheden og rent faktisk rapportere det der sker, og ikke blot lirer deres fordomsfulde fantasier af. Og propagandere det på sociale medier og hvor de gives plads til mere eller mindre reaktionære debattøre kan føre fordommene endnu videre.

Problemer i Sverige er ikke så forskellige fra det vi oplever i Danmark, blot er den svenske industri jo betydeligt større end den danske og derfor er de seneste mange års udflytningen af industriarbejdspladser, mere dramatiske. Krisepolitikken er og ungdomsarbejdsløsheden rammer også en smule hårdere i visse områder af Sverige.
Også i Sverige har man en stor populistisk højrefløj, der dækker over årsagerne til de økonomiske problemer ved at give flygtninge og indvandrere skylden for alle mulige problemer.

Læs også artiklen Bilbrande og svenske valg

FAKTATJEK: TV 2 rapporterer fejlagtigt om svenske bilbrande

I næste indslag kommer vi bl.a. ind på kollapset af motorvejsbroen i Genova Italien. Flere havde advaret om at broen var i dårlig stand efter at trafikmængderne var vokset langt udover det som broen var bygget til. Selve kollapset kom antageligt pga. et uheldigt sammentræf af flere dage med dårligt vejr og igangværende udbedring af broen.
Men den egentlige årsag var altså mange års overbelastning og slid. Og hverken myndigheder eller det firma der stod for vedligeholdelse, havde interesse i at begrænse trafikken, da de fik betaling for hvor mange der kørte på broen.
De senere år er 11 broer har større eller mindre sammenbrud i Italien. Det er derfor et godt eksempel på hvordan kapitalisme føre mod afgrunden. Også i Danmark har man hyret italienske virksomheder til at bygge broer, det vil vise sig om de også skal stå for vedligeholdelse som er transportministerens ønske.

I anden del af udsendelsen taler vi om bl.a. om Mikael Wiehe, der i disse dage turnerer i Danmark med band, og kommer både forbi Tønderfestival og Grenaa Pavillon og Den grå Hal, bl.a. med numre fra hans seneste album Portvakten. CDen indeholder både rørende sange og skarpe politiske tekster med moderne musikalsk udtryk, så når du ikke en koncert kan den godt anbefales.

Den tyske forfatter Daniel Kehlmann, der er blevet berømt for hans bog ”Opmålingen af verden” har udgivet en ny bog med historien om den omvandrende skuespiller, entertainer og provokatør Tyll Ulenspiegel. Det er en historie der har været genfortalt mange gange og er hans bedrifter sat ind i sammenhæng med Trediveårskrigen i 1600 hundredetallets Europa.
Den nye genfortælling når ikke op til Charles de Coster bog fra 1867 “Uglsspil og Lamme Goedzak”, men den er fortalt i et hurtigt moderne sprog. I Danmark har bl.a. Ebbe Kløvedal Reich genfortalt om hans bedrifter.

Tyll
af Daniel Kehlmann

Til sidst skal vi lige komme med et par positive historier. Letbanen mellem Odder og Århus har fået kørertilladelse og er begyndt at fragte passagerer i denne weekend, turen videre til Grenaa skulle også åbne i løbet af få måneder, det er godt nyt for alle pendlere i de områder, som nu gennem flere år har været ilde stedt.

Og glædeligt er det også, ikke mindst for patienter på ”Supersygehuset” i Skejby, at efterårsvejret og på vej med lavere temperaturer. De ansvarlige ingeniører og arkitekter og den regionale bygherre havde ikke fundet det nødvendigt at installere aircondition i nybyggeriet, de skal jo ikke selv arbejde der. Så nu lyder anbefalingen at hvis du bliver så syg at du ikke kan undgå indlæggelse på Skejby, så bliv syg om Vinteren, så vidt vides har de ikke sparet radiatorerne væk.

HØR UDSENDELSEN HER

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  26. august 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater