Hvad Trump og Co. har gang i

Det ene øjeblik er der brede smil over det hele og den nuværende amerikanske præsident vil mødes med den nordkoreanske leder ‘for at sikre fred’, det næste truer han med atombrag og udslettelse.

Af Kommunistisk Politik

Sådanne åbne og bastante trusler om at bruge atomvåben og gå i krig mod andre lande er blevet en del af den normale amerikanske retorik med Trump som præsident.

I løbet af hans første år har han fyret en stribe centrale folk i hans regering som Rex Tillerson og H.R. McMaster og erstattet dem med andre, så han står med et kabinet af notoriske krigshøge. F.eks. en aggressiv udenrigsminister i skikkelse af Mike Pompeo og en gammelkendt krigsophidser som den ‘nationale sikkerhedsrådgiver’ John Bolton, tdl. rådgiver for Reagan-administration og minister hos den første Bush.

Pompeo opfordrede i en tale i sidste uge Iran til ubetinget at bøje sig for de amerikanske krav. Hvis det iranske folk ikke afstedkommer et regimeskift, så vil USA være villig til at gøre det – med militære midler. Samtidig trues Iran med ‘historiens skrappeste sanktioner’.

Bolton leverer argumenter for at USA kan og skal gennemføre et militært angreb mod Nordkorea og for at USA forlader den FN-sanktionerede atomvåben-aftale med Iran, som Trump allerede har trukket USA ud af.

USA er på vej til at gå alene mod verden, kun flankeret af de allermest trofaste partnere som Israel og Saudi-arabien. Det er fortsat USA-imperialismes mål at vinde Korea-krigen og sikre sig et lydland på grænsen til den store partner og rival i form af det frembuldrende kapitalistiske Kina. Det er fortsat målet at vælte regimet i Iran, evt. gennem en krig. Og det er fortsat hensigten at være en afgørende faktor, også militært, i det hensynsløst ødelagte Syrien.

Der er krig og spændinger på USAs program over det hele, synligst i et voldsomt konfliktramt Asien. Men rivaliseringen mellem den amerikanske imperialistmagt, der har passeret sit zenith, og de opkommende imperialitiske stormagter i form af netop Kina og den gamle rival Rusland, er ikke begrænset til deres kontinenter, Asien og Europa. Den er global og forløber fra Grønland til Kap Horn, fra Krim til Fiji-øerne.

Den amerikanske fremfærd er et stort problem for EU og de skrøbelige imperialistiske balancer, som er udtykt i de internationale aftaler, som Trump og Co. trækker sig fra, mens de signalerer, at USA ikke er bundet af nogeT som helst, heller ikke af sit eget ord eller underskrift.

EU forholder sig tavs i forhold til det amerikanske sololøb. Ingen kritik af Washingtons globale Vildvest-politik. Og slet ikke fra USAs mest trofaste lakaj på det europæiske kontinent – det lille Danmark ved den snart overmilitariserede port til Østersøen.

Se også

‘Fort USA’: Trumps militærdoktrin for ‘America First’
KPnet 19. december 2017

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  29. maj 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne