Slut med at være pæne piger! – Sammenhold og flere hænder: Tale på Den Røde Plads i Fælledparken

Rengøringsassistent Bitten Christensens tale
1. maj 2018 på Den Røde Plads i Fælledparken

Jeg er mor til 5 børn plus 1 bonusbarn.

Jeg har haft mange forskellige job i mit liv jeg har arbejdet som tjener, været house keeper på et hotel, kommunal dagplejer i 4 år og privat dagplejer i ca 3 år. Jeg har arbejdet som graver – alt sammen lavt lønnede jobs, da jeg aldrig har fået taget mig en uddannelse, siden jeg flyttede hjemmefra som 17-årig.

Men nu arbejder jeg på Roskilde Universitetshospital som rengøringsassistent. Det er jeg rigtig glad for. Jeg har været der i 2,5 år.

Her føler jeg, jeg har fundet min plads, og jeg føler jeg kan prøve at gøre en forskel.

Jeg er fast afløser – også det mange kalder flyver – jeg skal kunne træde til hvor der mangler kollegaer, så min dag kan være meget afvekslende med mange bolde i luften. Jeg ved aldrig hvad min dag bringer, men med den fyrstelige løn jeg får på ca 22.000 kr om måneden før skat, skal jeg jo ikke klage, og det er med alle mine tillæg som praktikvejleder og arbejdsmiljø repræsentant.

Jeg er arbejdsmiljø repræsentant og nyder at jeg kommer rundt til kollegaerne og får snakket med dem om der er noget jeg kan hjælpe dem med, og tage snakke om arbejdsmiljøet om at oprette arbejdsskader og nærvedsulykker.

Der har ikke været så meget fokus på vores arbejdsmiljø før i tiden, men det er heldigvis ved at ændre sig.

Jeg er stolt af at være rengøringsassistent og det job jeg udfører, og jeg sætter en faglig stolthed i mit job hver dag. Hvis sådan nogen som os ikke var der, ville der ikke være hverken patienter læger eller sygeplejersker.

Jeg bliver vred og ked af det når Sophie Løhde udtaler at vi får en fyrstelig løn og vi umiddelbart kun tigger og ikke vil yde, jeg syntes ikke jeg kommer sovende til min løn, jeg har fortjent den.

Så bliver jeg rystet når de i folketinget skal have en lønstigning. De skulle prøve at leve af vores løn.

Vi på gulvet bliver ikke regnet for noget som helst.

Vi rengøringsassistenter er stolte af vores arbejde. Hvis nu os nede på gulvet ikke var her så ville jeg godt se lægen eller sygeplejersken udføre vores job.

Og når Lars Løkke udtaler, at alle kan bruge en moppe eller vride en klud glemmer han noget: hvad med de rigtige rengøringsteknikker og hvordan vi skal bruge de forskellige rengøringsmidler og læse doseringen på rengøringsmidlerne, hvis du ikke kan læse eller tale dansk.

Nu skal vi alle have serviceassistent uddannelsen, og der kan vi se at det er et stort problem for mange af vores kollegaer som har rigtig svært både at forstå og tale dansk, og der er en del der også er ordblinde.

Men de får heldigvis den hjælp de har behov for så de kan klare uddannelsen

Vi får lov til at knokle for vores løn. Vi bliver nedslidte pga at vi laver de samme bevægelser hver dag.

Mange har svært ved at holde til det tempo vi kører i hver dag. Der bliver ofte set ned på os som dumme eller mindre begavede, det mærker vi i hverdagen ved der bliver talt ned til os. Vi kan stå i et rum og det kommer enten en læge eller sygeplejerske ind i rummet og så sige: ‘Nå, her er ikke nogen’.

Hvad med mig?

Eller det kan ske der slet ikke bliver sagt godmorgen til os, når vi møder nogen af de andre faggrupper fordi vi skubber en rengøringsvogn foran os – og det er ikke i orden.

Den lave løn vi får gør det svært at tiltrække nye kollegaer, da mange ikke vil arbejde så hårdt for så dårlig en løn. Det kommer bag på folk hvor hårdt arbejde vi egentlig udfører i hverdagen.

Lokalt bliver vi værdsat af lederen og vores chef i Koncern Service, og de roser os for den store indsats vi gør i dagligdagen.

Men politikerne i regionen bevilger ikke penge nok, vi kan jo sagtens klare det – men så er vi alt for få ansatte til at udføre opgaven ordentligt.

3F har været ind over sygehusene for netop at sætte fokus på arbejdspresset og de dårlige lønninger og dårlige vilkår vi arbejder under. 3F har kørt en kampagne der hedder Ren Respekt. Den har jeg været med til at stå i spidsen for som meningsdanner, der tør sige sin mening og samle vores kollegaer til møder for at vise vi står sammen.

Det har været en kamp, da mange i starten var bange for at blive fyret. Det kører på landsplan på samtlige sygehuse og vi rengøringsassistenter står sammen. Vi har været samlet flere gange både på Sjælland og i Jylland og været til stormøde i 3f hovedforbundet, været i folketinget og siddet foran sundhedsudvalget for at gøre opmærksom på, at vi sagde nej til den 2 % besparelse som vi fik.

De vigtigste krav vi har i Ren Respekt er

  1. Respekt for vores arbejde – gensidig respekt faggrupperne imellem
  2. At vi bliver hørt
  3. At vi står sammen
  4. Nu er nok nok – det er slut med at være pæne piger
  5. Arbejdstempoet skal ned
  6. Flere hænder!
  7. sammenhold

Når vi står sammen, bliver vi stærkere!

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  3. maj 2018

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne