Ny livsfarlig resistens pga kemi i landbrug og industri – Ingen vil tage ansvaret

Viden om endnu en livstruende følgevirkning af miljøgifte i produktionen er nået ud til offentligheden. Brugen af svampemidler forårsager resistens hos mennesker mod lægemidler, og det kan blive livstruende for mennesker med dårligt immunforsvar.

Svampemidler der bruges i den danske monokultur er de samme som anvendes til behandling af svampeinfektioner hos mennesker

Statens Serum Institut har i de seneste år kunnet konstatere dødsfald på grund af resistente svampeinfektioner, og det samme er tilfældet i en række andre lande. Man har dog undladt at lave en systematisk registrering af problemet, der har udviklet sig over de seneste 5-10 år – og dermed heller ikke gjort noget som helst for at fjerne årsagerne.

Det drejer sig om, at en almindeligt forekommende skimmelsvamp, der findes i naturen kan give livsfarlige infektioner hos mennesker med nedsat immunforsvar. Infektionen kan i princippet behandles med lægemidler, men som man ser det med resistens overfor penicillin, f.eks. ved MRSA eller andre infektioner er der nu også opstået resistens mod svampemidler.

Svampemidlerne anvendes nemlig ligesom penicillin i stort omfang i industrien. I landbruget som i fødevareindustrien, møbel og tøjproduktion mm.

Forskere peger på forbindelsen til industrien

Alt tyder på denne sammenhæng, og forskere ved en masse om problemstillingen, men eftersom der ikke seriøst er sat ind for at tage fat i problemet er sammenhængen heller ikke ‘bevist’. Så af den årsag har man kunnet udskyde at gøre noget for at løse problemet.

Danske forskere peger på en klar sammenhæng mellem industriens brug af svampemidler og resistens hos mennesker, især landbruget.

– Man må sige, at de svampemidler, der bliver brugt i landbruget, er næsten identiske med dem, vi bruger til at behandle patienter, og ved at man breder det ud i så stor stil, så forventer vi, at det vil give tiltagende problemer inden for behandling af patienterne, siger Ole Hilberg, der er overlæge i lungemedicin på Vejle Sygehus og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab til DR.

Og Maiken Cavling Arendrup fra Statens Seruminstitut forklarer videre, at problemet står klart frem, hvis man ser efter det:

– Man bør kigge til Holland, hvis man vil have et billede af, hvilken retning problemet bevæger sig i. – Det land i Europa, hvor man har kigget mest på det, det er Holland, og gæt hvor man finder mest. Det gør man i Holland.

I Holland kom de første tilfælde af resistens få år efter at landbruget tog den type svampemidler i anvendelse som også bruges i sygdomsbehandling af mennesker.

Vi udsættes for svampemidlerne gennem mange industriprodukter, men landbrugets sprøjtning er formentlig der hvor midlerne spredes mest ‘effektivt’ til miljøet og den luft vi indånder.

Landbrug og Fødevarer og ansvarlig minister: Læg det i syltekrukken

Landbrug og Fødevarer, industrilandbrugets organisation anlægger en ’Vi ser meget alvorligt på sagen’ -attitude, men fralægger sig på samme tid ansvaret.

– Vi vil også tage ansvar omkring de her ting, men vi siger så også, at den eneste måde vi kan tage ansvar på er, at prøve at få afklaret, hvad der er op og ned i den her problemstilling og få det undersøgt helt til bunds. For vi ved jo også, at vi omgiver os med de her azoler i mange andre sammenhænge, siger viceformand Lars Hvidfeldt.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen tager på samme måde problemet meget alvorligt’.

Nu skal det hele undersøges til bunds, og udtaler:

– Derudover vil jeg bede Miljøstyrelsen om at rejse problematikken om de mulige resistenseffekter over for EU-Kommissionen, når Kommissionen de kommende år, som led i den almindelige revurdering af stoffer, skal tage stilling til, om disse svampemidler fortsat kan godkendes til pesticider, siger Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Så er den placeret i syltekrukken.

Se
Dødelig skimmelsvamp udvikler resistens

 

Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 12. februar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne