Faglig konference i Norge: Fagbevægelsen må mobilisere mod krigspolitikken og den kommende NATO-øvelse

Den norske faglige konference i Trondheim vender sig imod den kommende NATO-øvelse Trident Juncture. I en udtalelse opfordrer 622 tillidsvalgte fagbevægelsen til at mobilisere mod øvelsen og den norske krigspolitik.


2018 er 100-året for afslutningen på første verdenskrig, hvor arbejdere blev sendt i krig mod andre landes arbejdere efter at lederne i den internationale arbejderbevægelse valgte at slutte op om deres eget borgerskabs krig, stik imod de vedtagne beslutninger om at sige nej til krigsbevillingerne.

Dette forræderi førte til 4 års myrderier, og nu 100 år senere vil NATO markere datoen med en kæmpemæssig krigsøvelse, Trident Juncture der skal finde sted i Norge!

Trident Juncture 2018 vil træne og gennemføre eksperimenter omkring NATO’s udrykningsstyrke og vil finde sted i Norge, i Nordatlanten og Det Baltiske Hav.

Den 26.-28. januar var 622 norske tillidsvalgte samlet på Trondheimskonferencen i regi af LO i Trondheim. En årligt tilbagevendende begivenhed, der havde overskriften “Fælles kamp for arbejde og faglige rettigheder”

Udover at behandle en række andre spørgsmål videreførte de arbejderklassens tradition, at gå forrest i kampen mod krig og krigsforberedelser og vedtog en udtalelse mod militærøvelsen, der foregår under NATO og også inddrager ikke-medlemslandene Sverige og Finland.

Trondheimskonferencen “Fælles kamp for arbejde og faglige rettigheder” udtaler:

Trondheimskonferencen 2018 vil opfordre til at fagbevægelsen mobiliserer mod øvelsen, går imod udstationering af udenlandske tropper i Norge i fredstid og kræver at den norske regering tilslutter sig forbuddet mod atomvåben.

Begrundelse

I 2018 er det 100 år siden afslutningen på første verdenskrig. Mindre kendt er det at det var arbejderklassens kamp, organisering og oprør som var en af de vigtigste drivkræfter/ årsag til at krigen blev afsluttet. Fagbevægelsen bør derfor bruge årsdagen for krigens afslutning til at markere dette, gennem en konference, i samarbejde med fredsorganisationerne, politiske partier og den brede fredsbevægelse i Norge.

På 100 årsdagen for afslutningen af første verdenskrig afsluttes også NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge (15.10-7.11), hvor Norge er værtsnation. I en måned skal 35.000 soldater fra 30 lande deltage i en af de største militærøvelser på norsk jord. Øvelsen foregår i Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark, og i samarbejde med de ikke-allierede lande Sverige og Finland.

Trondheimskonferencen tager derfor afstand fra den militærpolitik som Norge fører i dag. Vi kræver dialog og samarbejde med alle lande for at løse uenighed og konflikter. Vi kræver en selvstændig norsk forsvarspolitik, hvor nedrustning og afspænding står i centrum.

Læs mere

Trondheimskonferansen 2018

 

Se også

Norsk LO konference siger nej til EØS-aftalen, TTIP og TISA
KPnet 1. februar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. 

Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

 

KPnet 1. februar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater