Ukraine: Voldeligt regimeskifte orkestreret af EU og USA

Rusland betegner de nye ukrainske magthavere som ’illegitime’ og fordrivelsen af den demokratisk valgte præsident Viktor Janukovits  som ’et kup’.
EU har anerkendt den ny regering og den indsatte  præsident Oleksander Turtjinov.  Angela Merkel har taget den tidligere præsident og indtil magtskiftet korruptionsfængslede Julia Timoshenko under sine beskyttende vinger.
Der er udskrevet præsidentvalg til den 25. maj – samme dag som der afholdes EU-parlamentsvalg i alle medlemslande. Det er ikke tilfældigt valgt: Det skal signalere, at Ukraine er på vej mod EU.

Mindesmærke rives ned for sovjetsoldat, der deltog i befrielsen af Ukraine fra Nazityskland

Janukovits flygtede, da bevæbnede demonstranter med nynazister i spidsen gik til angreb på præsidentboligen. Han anerkender ikke sin afsættelse som præsident og antages at være gået under jorden blandt sine støtter.

Han blev valgt som præsident i 2010 med 48.95 pct. af stemmerne mod Timoshenkos 45.47. Valget blev af alle internationale observatører karakteriseret som ’fair’ og demokratisk.

De nye magthavere eftersøger ham nu for ’massemord’.

Situationen i Ukraine er langt fra stabiliseret, og der kan ske nye dramatiske udviklinger.

Det er langt fra et rent ukrainsk opgør om landets placering mellem EU og Den russiske føderation. Stormagterne EU, USA og Rusland har spillet en stor og aktiv rolle.

Det var ikke fredelige demonstranter, men velbevæbnede og militært uddannede militser, der gennemførte et voldeligt regimeskifte. Det var  fascister og nynazister, der førte an i opstanden i Kiev.

De rev et mindesmærke ned for sovjetiske soldater, der befriede Ukraine for Nazityskland, og hejste racistiske flag og nazibannere over  det besatte rådhus og på Maidan-pladsen.

Over hele Ukraine er der væltet mere end to dusin Lenin-statuer.

Nynazisterne går ind for et ‘etnisk rent’ Ukraine. Det anslås at de voldelige højreekstremister, der kom til Kiev fra hele Ukraine, udgjorde 30 procent af demonstranterne.

Se

Is the U.S. Backing Neo-Nazis in Ukraine?
Information Clearing House

Hverken de amerikanske medier eller medierne i USA har rapporteret om fascisternes rolle i omvæltningen, men forsøger at fremstile de udefra orkestrerede begivenheder og afsættelsen af den valgte præsident som en spontan,  folkelig,  helt igennem  legitim ’revolution’.

Den er alt andet. Det er et regimeskifte påtvunget Ukraine af EU og USA – i rivalisering med Rusland – og i en gammel kamp mellem europæiske stormagter om kontrollen med Ukraine og dets ressourcer, og som opmarchområde med Rusland.

Hitlertyskland var en af de  historiske spillere. Merkels store interesse for Ukraine har lange aner i tysk politik.

Tysk politik er nu også EU-politik. Den ukrainske befolkning er dybt splittet i synet på forholdet til EU. En del af den har illusioner om at EU vil sikre et socialt løft. Det modsatte vil være tilfældet. ’Hjælp’ og ’bistand’ vil være behæftet med nyliberale betingelser som i forhold til Grækenland. Den vil blive kostbar for den almindelige ukrainer.

At afsætte en ’demokratisk valgt’ præsident er ikke noget problem for hverken USA eller EU. Det er sket før også i medlemslande som Grækenland og Italien.

For striden om Ukraine handler ikke om ’demokrati’ eller ’diktatur’ eller politisk styreform – men om økonomiske og politiske stormagtsinteresser og om marionetpolitik.

Se mere om EU og USA

Ukraine: EU’s kamp mod demokrati
Af AndersLundkvist

Missilskjold: Putin og den nye kolde krigs geopolitik
Af William Engdahl

Se også

Hvem står bag volden i Ukraine?
Netavisen 19. februar 2014

Ukraine i reaktionær krydsild
Netavisen 11. februar 2014

Sådan er kapitalismen …
Kommunistisk Politik 25, 2010

Netavisen 25. februar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne