Trump og Samuelsen i fælles angreb på det palæstinensiske civilsamfund

USA truer med at trække deres støtte til FN’s økonomiske bidrag til de palæstinensiske selvstyreområder og flygtningelejre gennem UNRWA. Den danske regering arbejder i samme retning når de trækker støtten til palæstinensiske civilsamfundsorganisationer.

Den unge pige Ahed Tamimi er blevet et symbol på palæstinensernes kamp

Trump er gået i direkte konfrontation med palæstinenserne. Jerusalem er anerkendt som hovedstad, ‘fredsprocessen’ er overgivet til svigersønnen Jared Kushner og en ekstremt Israel-venlig tilhænger af de israelske bosættelser er udpeget som amerikansk ambassadør.

Herefter kom truslen om at trække støtten til FN’s bidrag til det palæstinensiske selvstyre og flygtningelejrene på Vestbredden og i Gaza, der er livsbetingelser for mennesker der er fordrevet fra deres hjem af Israel.

UNRWA finansierer skoler, klinikker og sociale programmer i palæstinensiske flygtningesamfund, især i Jordan, Gaza, Libanon og Syrien, og USA betaler i øjeblikket årligt 2,3 milliarder danske kroner eller en tredjedel af hele UNRWA’s budget.

Den økonomiske trussel lyder fra USA: Gå til ‘freds’forhandling på vores præmisser, eller støtten forsvinder.
Samtidigt har Israels regeringsparti Likud vedtaget at støtte ubegrænset byggeri og israelsk lov og suverænitet i alle bosættelser på Vestbredden.

Der tages således nye skridt i retning af en fuld israelsk besættelse og udradering af betingelserne for en palæstinensisk stat.

Dansk Trump-politik – udsult palæstinensernes civilsamfund

I følge oplysninger fra seniorforsker ved DIIS, Lars Engberg Pedersen til Information varetager de NGO’er som regeringen har frataget støtten netop den civile opbygning af de palæstinensiske selvstyreområder, som også FN bidrager til. Opgaver som egentlig burde høre under selvstyremyndighederne selv, men som der mangler midler til. Formålet kan kun være at bruge et sammenbrud af det civile samfund som pression mod palæstinenserne.

Disse provokationer vil dog ikke alene undergrave civilsamfundet, de vil også møde modsvar og modstandskamp fra palæstinenserne.

Uafhængig rapport: De dansk støttede NGO’er fungerede eksemplarisk

Den danske regerings beslutning om at fratage 24 menneskerettighedsorganisationer i Palæstina og Israel deres støtte står i grel modstrid til en uafhængig rapport fra 2017.

I følge rapporten fungerede støttearbejdet upåklageligt. Det gjaldt både organiseringen i samarbejde med Holland, Schweiz og Sverige såvel som NGO’ernes overholdelse af aftaler og retningslinjer.

Anders Samuelsen, der afviser at udtale sig direkte om sagen skriver i en mail til Information sin kommentar til dette:

“Det er vigtigt at understrege at vi ikke deponerer vores beslutningskraft hos eksterne konsulenter. Det er trods alt danske skattekroner, det drejer sig om”.

Men åbenbart deponerer man gerne beslutningskraften hos andre landes regeringen – i dette tilfælde Israels.

Samuelsen henviser i sit svar til regeringens egen undersøgelse. Efter sigende kan den heller ikke påvise nogen overtrædelser – og den holdes i øjeblikket hemmelig.

Læs også

USA og Israel øger presset mod palæstinenserne – Danmark tager igen rollen som reaktionært ’foregangsland’

What would happen if Trump cuts UNRWA funding?
Middle East Eye 4. januar 2018

 

 

KPnet 5. januar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne