Folketingets minderuner over krigene mod Sovjetunionen

Den 6. december kan Finland fejre 100 år som selvstændigt land. Det vil det danske folketings præsidium markere med en mindesten for danske Finlandsfrivillige, der blev dræbt under Vinterkrigen mellem Finland og Sovjetunionen. Men dermed hylder man også danskere, som f.eks. i Frikorps Danmark under tysk kommando gik i krig mod Sovjetunionen.

Den finske marskal Mannerheim hånd i hånd med Hitler under 2. verdenskrig

Vinterkrigen mellem Finland og Rusland 1939-40 varede i 105 dage. Godt 1000 danskere meldte sig som frivillige. Den danske bataljon kom aldrig i kamp. Fire danskere – heraf tre piloter – blev dræbt under krigen.

Det danske korps af Finlandsfrivillige var under stærk nazistisk indflydelse. Mere end en fjerdedel af dem, anslået 225-235, gik mere eller mindre direkte over i tysk krigstjeneste. En del af dem døde på østfronten i den tyske angrebskrig mod Sovjetunionen.

Bland dem var supernazisten von Schalburg, lederen af Frikorps Danmark (død 1942) og dyrket som en helt i nazikredse frem til i dag. Den ‘danske’ afdeling af SS blev opkaldt efter ham. Dens terroraktioner rettet mod modstandskampen kaldtes i folkemunde ‘schalburgtage’ – i modsætning til modstandsbevægelsens sabotageaktioner.

Blandt de frivillige i Finlands bataljonen, som senere gik i tysk tjeneste, var bl.a.

3 som blev henrettet ved retsopgøret (A.Dahl, P. Hansen, J. Sørensen)

5 likvideret af modstandsbevægelsen (J.Asmild, H.Kjærulf, A.Bisp, S. Bjørnestad, S.Møller)

25 som faldt, 9 af dem i sommeren 1942 i Demjansk under Frikorps Danmark.

1 faldt i finsk tjeneste under fortsættelseskrigen.

2 var i Hipo korpset

En del danske frivillige meldte sig igen til den finske hær under ‘fortsættelseskrigen’. Den blev indledt af Finland nogle dage efter Nazitysklands angreb på Sovjetunionen efter aftale med Tyskland. Hitler og den finske marskal og arbejderslagter Gustaf Mannerheim gik arm i arm.

Det skal for fuldstændighedens skyld understreges, at det ikke var alle Finlandsfrivillige under Vinterkrigen, der var nazister eller nazistisk påvirket. Nogle af dem gik ind i den danske modstandskamp under besættelsen. Heriblandt to af stifterne af Holger Danske-gruppen.

Men alligevel: Det danske folketings beslutning om at rejse en mindesten for de Finlandsfrivillige er en blåstempling af nazistisk aktivitet i 30’erne og 40’erne. Den er dybt reaktionær.

Se også
Finland bliver 100: Den russiske revolution gav grønt lys for selvstændighed
KPnet 21. november 2017

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

KPnet 29. november 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater