
Oversat fra Stopp NATO, Norge
Finland følger de baltiske lande og Polen og trækker sig fra Ottawa-konventionen. Norge finder dette »beklageligt«. NATO har ingen indvendinger.
Beslutningen fra Helsinki kom den 1. april, men er desværre ikke nogen spøg. Ifølge det finske forsvarsministerium er personelminer »egnede til det finske forsvar«, blandt andet fordi de er lette at bruge for de finske værnepligtige.
Fem NATO-lande underminerer konventionen
Mineforbudskonventionen fra 1997 forbyder produktion, lagring, overførsel og brug af personelminer. Sådanne miner rammer mennesker og dyr uden forskel. De lemlæster eller dræber tusindvis af børn og civile i mange årtier efter, at krigen er slut. I blandt andet Laos, Cambodja, Bosnien og Serbien er man stadig i gang med at rydde ueksploderede landminer. Ukraine er også fyldt med sådanne miner.
Sammen med Internationalt Røde Kors var Norge en af drivkræfterne bag traktaten, som siden er blevet underskrevet af 165 lande. Den internationale kampagne for forbud mod landminer (ICBL), som ledes af Jody Williams, fik Nobelprisen samme år, som aftalen blev færdiggjort i Oslo.
NATO hævder, at alliancen »aktivt bidrager til effektiv og verificerbar våbenkontrol, nedrustning og ikke-spredning« både gennem NATO og alliancens egne medlemslande. Alle fem lande, som nu bogstaveligt talt underminerer mineforbudstraktaten, er NATO-medlemmer. USA har aldrig ratificeret konventionen.
Nordeuropæiske skurke
I Norge er der mange, som gerne ser en såkaldt nordisk forsvarsalliance inden for rammerne af NATO som et alternativ til afhængigheden af USA. En sådan alliance hævdes at være mere demokratisk og i overensstemmelse med norske interesser. Det viser sig, at det netop er de nordiske nabolande, som går længst i at afskaffe restriktioner på de mest inhumane våbensystemer. Hverken Finland eller Sverige udelukker udstationering af atomvåben på deres eget territorium. (og nu heller ikke den danske statsminister o.a.)
Ideen om denne »nordiske alliance« er allerede blevet udvidet til at omfatte de baltiske lande, Polen, Tyskland og Storbritannien. Disse tre lande er europæiske stormtropper i forbindelse med oprustningen.
I en kortfattet udtalelse den 2. april siger udenrigsminister Espen Barth Elde, at det er »beklageligt«, at Finland trækker sig fra mineforbudstraktaten. Han tager det med andre ord til efterretning uden at annoncere noget pres på Finland fra Norge eller NATO.
Så vi kan kun vente på, at NATO og Barth Eide tager antipersonelminer til sig som »passende« forsvarsvåben. Ved at så frygt i befolkningen og skrue yderligere op for krigsretorikken er det nemt at vende politikken 180 grader. For bare et par år siden afviste Finland blankt enhver mulighed for at udstationere atomvåben på finsk jord, hvis landet blev medlem af NATO.
Læs mere om FN’s minerydningstjeneste UNMAS
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne