OK18: Offentligt ansattes arbejdstid skal øges med 2,5 time om ugen

Ved sidste overenskomst for de offentlige ansatte var det lærernes arbejdstid der blev slagtet. Nu er finansministeriet og regeringen klar til at gøre det samme med de statsansatte. Denne gang ved at kræve den betalte frokostpause fjernet og med et slag forøge den ugentlige arbejdstid med 2,5 time. Det øger samtidig arbejdspresset yderligere for de ansatte og forringer den nuværende løn med 7%.

tid_til_handling-196x300Den offentlige arbejdsgiver – finansministeriet – har arrogant meldt en række løgne ud:

* at man ikke længere vil betale folk for at sidde og spise.

Løgn – den betalte frokost betyder at mange samtidig er på tilkaldevagt eller direkte på arbejde, mens de holder frokost.

* at det vil betyde 46.000 nye stillinger.

Løgn – der er ingen planer om at udvide med nye ansættelser. At skære 2,5 time om ugen svarer derimod til at nedlægge 46.000 stillinger og forvente at der bliver lavet det samme

* staten har brug for de 12 mia. kr. i sparede lønudgifter.

Løgn – regeringen vælger at stjæle fra de offentligt ansatte og sende pengene til erhvervstilskud, skattelettelser til de rige, kampfly osv.

Det korte af det lange er, at kravet om at sætte arbejdstiden op må erstattes af en OK-kamp for at sætte arbejdstiden ned og rejse det fælles krav om 35-timers arbejdsuge. Og at der må rejses en aktiv OK-bevægelse blandt de offentligt ansatte selv.

OAO – Statens topforhandlere, som er forhandlingsfællesskabet for de 184.000 offentlige ansatte i stat, region og kommune –  har indtil nu ikke været klar i spyttet på om man vil acceptere en sådan kolossal arbejdstidsforringelse, hvis der følger lidt kroner med.

OAO fremhæver selv omkring de OK- krav de har udtaget på medlemmernes vegne:

  • En sikring af rettigheder for den enkelte medarbejder, eksempelvis i form af bedre varslingsbestemmelser ved omlægning af vagt- og arbejdsplaner samt en forhøjelse af minipensionen.
  • At tillidsrepræsentantens rolle cementeres i forhold til forhandling af Ny Løn, og tillidsrepræsentanten ret til at deltage i organisationsfaglige arrangementer og uddannelse ligeledes skærpes.
  • Fritvalgsordningen, hvor det er muligt for den enkelte til at vælge mellem løn, pension og frihed.
  • Sikring og forbedring af reallønnen
  • En elev-, lærlinge, praktikantpakke m.v.
  • Puljer til forbedring af organisationsaftaler

 

KPnet 10. november 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater