NATO øver i disse dage atomangreb fra baser i Tyskland og Belgien

NATOs strategi bygger på atomvåben, og fra d. 16. til d. 20. oktober har NATO øvet atomangreb fra flybasen i Büchel, tæt ved Trier i Tyskland og i Kleine Brogel i Belgien. Krigsmodstandere kræver Büchel basen lukket og USAs atomvåben ud af Europa.

Aktion mod atomvåbenFra en tidligere aktion – alle tilkørselsveje til atombasen i Büchel blev blokeret

NATOs strategi bygger på atomvåben, og alle NATO-lande har afvist at tilslutte sig FN’s forbud mod atomvåben, der bakkes op af 122 lande og nu er ved at blive ratificeret. Amerikanske atomvåben er bl.a. placeret på baser i Tyskland og Belgien, og fra d. 16. til d. 20. oktober har NATO øvet atomangreb fra flybasen i Büchel, tæt ved Trier i Tyskland og i Kleine Brogel i Belgien under navnet Steadfast Noon. Gennem 20 uger har der i Büchel været en lang række aktioner og demonstrationer mod atomvåben.

På luftbasen opbevares bl.a. de amerikanske B61, de såkaldt ‘taktiske atombomber’ og i disse dage øver NATO hvordan man gennemfører et atomangreb ‘i tilfælde af krise’. Øvelsen minder på mange måder om NATO-øvelsen Aurora 17, der øvede krig mod Rusland. Officielt betegnes alle disse øvelser som ‘rent defensive’.

I betegnelsen taktiske atomvåben ligger også påstanden om at disse bomber kan anvendes med begrænset ødelæggelse i et lokalt angreb. Men sprængkraften er op til 8 gange større end bomberne over Hiroshima og Nagasaki og er masseødelæggelsesvåben med helt uoverskuelige globale konsekvenser.

Efterfølgeren til B61 er under modernisering i en kolossal fornyelse af det amerikanske atomarsenal. Den er planlagt til lancering i 2020, hvorefter den vil blive placeret i Europa og erstatte de nuværende bomber, der udover Tyskland og Belgien også er placeret i Italien, Holland og Tyrkiet.

Kampflyet F35 er bygget til USAs nye atomvåben

Den nyudviklede atombombe B61-12 skal bæres frem af Lockheed Martins kamfly F35, som også de danske NATO-politikere er i gang med at indkøbe til Danmark. For at netop dette fly skulle blive valgt er politikerne gået til yderligheder. Udviklingen af flyet har været støttet med danske skattekroner gennem en årrække og ved udvælgelsen af flyet er der bl.a. blevet fusket med opgørelsen af flyets flyvetimer, der er sat helt urealistisk højt for på den måde at give F35 et kæmpe fortrin i udvælgelseskonkurrencen. Rigsrevisionen har påtalt det ukorrekte grundlag for valget af F35, men indtil nu har regeringen tilladt sig fuldstændigt at ignorere dette. De fremturer med det NATO-dikterede indkøb.

F35 er et stealthfly der er bygget så det er usynligt på radaren og således beregnet til i angreb at kunne trænge ind bag fjendens linjer – medbringende atomvåben.

Aktioner og demonstrationer mod Büchel luftbase

Der er stor aktivitet vendt imod NATO-basen i Büchel og mod atomvåben som sådan. Sidste år blev alle indkørselsveje bl.a. blokeret. En retssag mod 4 af aktivisterne har netop idømt dem bødestraffe for ulovlig indtrængen. Aktionerne er ikke stoppet af den grund, og fra basens side sætter man nu ind ved at bygge et mere effektivt hegn omkring basen.

Gennem 20 uger henover sommeren har der i år været alverdens typer aktioner og demonstrationer omkring Büchel luftbasen.Tilstedeværelsen af atomvåben og NATOs krigsforberedelser accepteres ikke, ligesom bevægelsen rejser kravet om fuldstændig afskaffelse af atomvåben.

Kein Geld für KriegFoto: Büchel atombombenfrei

 

 

KPnet 20. oktober 2017

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater