Nordisk fredskamp mod NATO: Udtalelse fra demonstration mod Aurora 17 og fredsseminar

Hvad skal vi gøre? Stop Aurora! Lød det i weekenden i Göteborgs gader, hvor tusinder gik i demonstration. Også med sektioner fra Norge, Finland og Danmark. Forsamlingen på Götapladsen vedtog en fælles appel – og søndag debatterede et velbesøgt fredsseminar modstanden mod oprustning og krig. Fra Danmark deltog Gerd Berlev.

sporvägere_mot_natoModstand mod NATO er vidt udbredt i den svenske befolkning

Udtalelse fra demonstrationen mod Aurora 17

I de senere år er Sverige blevet tættere forbundet med krigsalliancen NATO. Flere undersøgelser har vist, at det svenske folk er modstandere af svensk NATO-medlemskab, og derfor forsøger regeringen at undgå debat om spørgsmålet.

Når de ikke fuldstændigt kan ignorere modstanden, griber de i stedet til mudderkastning. Ligesom da forsvarsminister Peter Hultquist på DN Debat udpegede alle der protesterede mod Aurora 17 som potentielle landsforrædere og Putin-agenter. Det er i lyset heraf, at sabotageforsøgene mod denne demonstration skal ses.

Men vi kæmper mod dagens militaristiske politik netop fordi vi ved, at det er den bedste vej til til sikkerhed og fred. Tilnærmelse til USA og NATO øger truslen mod befolkningen i Sverige. Ved at bryde alliancefriheden der formåede at holde vores land udenfor stormagtskonflikterne i det 19. og 20. århundrede, øges risikoen for krig.

Vi kæmper for at sikkerhedspolitikken ikke skal bestemmes bag lukkede døre og uden at tage hensyn til befolkningens vilje. Vi kæmper for at den store opinion imod NATO-medlemskabet skal høres i debatten.

Vi, der er samlet i dag til demonstrationen mod Aurora 17 kræver:

Ingen yderligere tilnærmelse til NATO

Riv værtslandsaftalen i stykker

Ratificer FN-resolutionen om afskaffelse af atomvåben

FREDSSEMINAR MED NORDISK PANEL

Weekenden bød på flere aktiviteter, og søndag den 17. september blev afholdt et velbesøgt fredsseminar.

I paneldebatten deltog Gerd Berlev, Tid til fred – aktiv mod krig Danmark; Steinar Eraker, Stop NATO, Norge; Ruka Toivonen, AKL – Aseistakieltäytyjäliitto – Våbennægterforbundet, Finland; Agneta Norberg, Det Globale Netværk mod Våben og Kernekraft i Rummet, Sverige.

Læs Gerd Berlev indlæg her
Fredsbevægelsen i Danmark og modstand mod NATO – NATO i Danmark

steinar-eraker-aurora17Norske Revolusjon skriver på deres hjemmeside om det nye opsving i antikrigskampen:

Der var en spændende orientering om krigsmodstanden i de forskellige nordiske lande, og der blev etableret nye kontakter til koordinering af modstanden i fremtiden.
Fredsbevægelsen i Norden har været svag i lang tid, nu styrkes den igen!

Se også reportagen
Tusinder demonstrerede mod krigsøvelsen Aurora 17 i Göteborg
KPnet 17. september 2017

Se video fra demonstrationen her
Tusentals demonstrerade mot Aurora 17
SVT 16. september 2017

 

 

 

KPnet 18. september 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater