Nordisk fredskamp: Svensk, dansk og norsk fredsbevægelse siger Stop Aurora – NATO ud af Norden!

Både i Danmark og Norge mobiliseres der mod krigsøvelsen Aurora17, der afholdes i Sverige med NATO som den egentlige bagmand. En række organisationer i begge lande siger Stop Aurora! og NATO ud af Norden!, og der arrangeres ture fra både Danmark og Norge til den store samlende demonstration i Göteborg d. 16. september. Også nordtysk fredsbevægelse bakker op.

NATO ud af SverigeNATO ud af Norden

Stop krigsøvelsen Aurora!
(11. – 29.september 2017)

Med den svenske øvelse træner NATO brug af Sverige som opmarchområde til en eventuel krig med Rusland. Det er blevet muligt på grund af den værtslandsaftale, som den svenske Riksdag indgik med NATO den 25.maj 2016. Værtslandsaftalen indebærer at NATO, efter invitation fra den svenske regering, må stationere tropper på svensk område. Den indebærer også muligheden for, at der kan føres krig mod et tredje land fra svensk territorium.

Aurora 17 er den største militære øvelse i Sverige efter den kolde krig. Op mod 20.000 soldater fra Sverige, USA, Frankrig, Litauen, Estland, Finland, Danmark og Norge skal deltage. Der bliver ikke givet nogen garantier for, at der ikke medføres atomvåben til øvelsen.

En række protester finder sted i Sverige mod denne øvelse. Lørdag 16. september kl. 13 bliver der demonstration i Gøteborg fra Gustav Adolfs plads. Her deltager også fredsaktivister og NATO-modstandere fra Danmark og Norge. Danske soldater skal som sagt også deltage i øvelsen. Danmark og resten af Norden trækkes stadig dybere ind i forberedelser til krig. Gennem sine angrebskrige er NATO ansvarlig for tab af tusindvis af menneskeliv i Jugoslavien, Asien og Nordafrika, og gennem Danmarks deltagelse er vi medskyldige. Stop NATOs aggressive krigspolitik. NATO ud af Norden!

De svenske paroler for demonstrationen er:

NATO ut ur Sverige

Riv opp värdlandsavtalet

Inga kärnvapen på svensk mark

De danske paroler er:

– Ingen opbakning til USAs og NATOs trusler og krigspolitik

– NATO ud af Norden – Danmark ud af NATO. Ingen NATO og USA baser i Norden

– Nej til kampfly og dansk deltagelse i missilforsvaret

– Danmark skal underskrive FN’s forbud mod atomvåben

Underskrivere: Tid til fred – aktiv mod krig, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed DK, Fredsvagten ved Christiansborg, Aldrig mere krig, Århus mod krig og terror, Stop terrorkrigen – Ud af NATO, Deutsche Friedensgesellschaft – Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen landsforbund Hamborg-Slesvig-Holsten

Kontakt: Gerd Berlev 5178 0906 eller aurora@tidtilfred.nu

STOPP KRIGSØVELSEN AURORA!

Stopp NATO, Norge ut av NATO, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Bestemødrene for fred og Fredsbevegelsen på Nesodden udtaler:

Stopp krigsøvelsen Aurora!

I september (11. – 29.september) vil NATO trene på å bruke Sverige som et oppmarsjområde til en eventuell krig med Russland. Dette er mulig på grunn av den vertslandsavtalen som den svenske Riksdagen inngikk med NATO 25.mai 2016. Vertslandsavtalen innebærer at NATO etter invitasjon fra den svenske regjeringen, kan få stasjonere tropper på svensk område. Den innebærer også muligheten til å føre krig mot et tredje land fra svensk territorium.

Aurora 17 er den største militære øvelsen siden den kalde krigen. Opp mot 20.000 soldater fra Sverige, USA, Finland, Frankrike, Litauen, Estland, Danmark og Norge skal delta. Det blir ikke gitt noen garantier på at bruk av kjernevåpen ikke er en del av øvelsen.
En rekke protester finner sted i Sverige mot denne øvelsen. Lørdag 16.september kl. 13 blir det demonstrasjon i Gøteborg fra Gustav Adolfs plass. Her vil det også delta fredsaktivister og NATO-motstandere fra Norge. Norske soldater skal som sagt også delta i øvelsen. Norge og resten av Norden trekkes stadig dypere inn i forberedelser til krig. Gjennom sine angrepskriger er NATO ansvarlig for tap av tusentalls menneskeliv i Jugoslavia, Asia og Nord-Afrika, og gjennom Norges deltakelse er vi medskyldige. Stopp NATOs aggressive krigspolitikk. NATO ut av Norden!

De svenske parolene for demonstrasjonen er:
– NATO ut ur Sverige
– Riv opp värdlandsavtalet
– Inga kärnvapen på svensk mark

Vil du være med i den norske seksjonen i Gøteborg?

– Norge ut av NATO
– Fjern utenlandske baser på norsk jord
– Ingen kjernevåpen på norsk jord

Informasjon: nettsiden: antikrig.org eller Steinar Eraker mobil 40520486 (Stopp Nato)

Løbeseddel i pdf

 

KPnet 8. september 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater