Militærøvelsen Aurora17 træner NATO-krig mod Rusland – Tag med til protest i Göteborg

Militærøvelsen Aurora17 løber af stablen i ugerne fra d. 11. september og måneden ud, hvor landtropper, søværn og luftvåben vil øve forsvaret mod et fingeret angreb fra Rusland. Formelt er det ikke en NATO-øvelse, men der kan ikke herske tvivl om at NATO er strategen bag. Der forberedes omfattende protester, og fra Danmark bliver der arrangeret fælles tur til Göteborg d. 16. – 17. september.

NATO ud af Sverige

Værtslandsaftalen mellem NATO og Sverige, der blev indgået af den svenske Rigsdag i 2016 er en aftale, der har åbnet for øvelser i Sverige med deltagelse af udenlandske NATO-tropper, for udstationering af udenlandske tropper – og for at NATO kan invadere landet og føre krig mod tredje-land herfra.

Et stort skridt bort fra den neutralitet der giver mulighed for at føre en selvstændig udenrigspolitik, og som har flertallet af den svenske befolknings opbakning.

Fra 1994 har medlemskabet af ”Partnerskap för Fred” gjort det muligt at trække Sverige ind i NATO’s krige, og Sverige har siden sendt tropper til både Kosovo, Afghanistan og Libyen. Med Værtslandsaftalen er endnu et skridt taget henimod et fuldt medlemskab af NATO, der rykker en aggressiv og samlet NATO-front helt tæt på Ruslands grænse – også i Norden.

Fra svensk militær forklarer man, at Aurora17 skal øge den samlede forsvarsevne hos flyvåben, søværn, landtropper og hjemmeværnets til at møde et angreb mod Sverige.

”Man kommer til at se militær på gaderne og helikoptere i luften. Da skal man føle stolthed og tryghed” udtaler Jesper Tengroth, pressesekretær i Försvarsmakten.

Mon ikke svenskerne nærmere vil føle sig hensat til en krigssituation eller en besættelse? Til utryghed – med udsigten til at blive inddraget i stormagtsopgør eller blive bombemål i en konflikt.

materiel til aurora17Kampvogne er på vej til krigsøvelsen Aurora17

Der deltager en række NATO-lande i øvelsen, som udover at samordne de svenske værns koordinering skal øve det samme ifht NATO.

Deltagere i øvelsen er Danmark, Estland, Frankrig, Litauen, Norge og naturligvis USA. Desuden deltager ikke-NATO-medlemmet Finland, som sammen med USA møder med det største antal udenlandske deltagere.

Øvelsens område er hele Sverige, men vil blive centreret i Mälardalen, Stockholm, på Gotland og i Göteborg – i ’realistiske rammer’ hvor mennesker lever og arbejder. Civile myndigheder og institutioner vil blive inddraget i stort omfang, ligesom Hjemmeværnet vil spille en stor rolle med en fjerdedel af deltagerne.

GotlandMilitarisering af Østersøen: Flådebase og kampgruppe på Gotland etableres fra 2017

Militærøvelsen ’Northern Coasts’ kører samtidigt

Den multinationale militærøvelse Northern Coasts løber af stablen på præcis samme tid. Den vil først og fremmest foregå på vandet i Østersøområdet, men inddrager ligesom Aurora17 også luftværn og landtropper. Deltagerne er Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Norge, Danmark, Belgien, Nederlandene, Canada, Tyskland samt repræsentanter for NATO som organisation.

Her vil man gennemspille reaktionen på et fiktivt internationalt højkonfliktscenarie under FN mandat. Konflikten er sikkert også her skabt af ”land A” som spiller rollen som angriber i Aurora17.

Land A er en ’helt fiktiv angriber’, men befinder sig pudsigt nok rent geografisk ganske det samme sted som Rusland.

Deltag i protesterne i Göteborg – Stoppa Aurora!

NATO ud af SverigeModstanden mod NATO, Værtslandsaftalen og et muligt medlemskab er stor i Sverige. Bl.a. samler bevægelsen Stoppa Aurora til modstand ligesom Nej till NATO har aktive grupper landet over. Fra Danmark vil der blive arrangeret en fælles tur til Göteborg.

En stort anlagt demonstration finder sted lørdag d. 16. september kl. 13

Tilmelding til turen til Göteborg hos Tid til Fred her

DELTAG I PROTESTERNE I GÖTEBORG DEN 16. – 17. SEPTEMBER

 

 

 

KPnet 7. august 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater