Polen i krise – Oktober Radio Århus

Udsendelsen 22. juli 2017

Nato

Polens konservative Lov og Retfærdighedsparti, der vandt regeringsmagten i 2015, har siden gennemført en slags udrensning af forfatningsdomstolen og i statstyrede medier. Parlamentsflertallet har i den forløbne uge vedtaget en ny lovgivning bl.a. om politisk udpegning af dommere. Nu skal den blot godkendes af præsidenten, der har mulighed for at nedlægge veto.

Det har fået EU til at advare om sanktioner. Ikke mindst Donald Tusk – formand for Det Europæiske Råd og  tidligere polsk premierminister (2007–2014) – har været meget kritisk.

Uanset hvad man kan mene om udviklingen i Polen er netop EUs rolle i historien problematisk på flere måder. Det er ganske symptomatisk for EU, at de gerne vil blande sig i, hvordan et medlemsland ordner sine forfatningsmæssige spørgsmål. Også at de nægter at tale om, at baggrunden for den politiske krise er en langvarig økonomisk krise. Den viser sig f.eks. tydeligt ved,  at Polen eksporterer arbejdskraft til resten af EU.

Svaret fra den tidligere EU-venlige polske regering har været massive nedskæringer, højere pensionsalder og meget andet EU inspireret politik.

Lov og Retfærdighedspartiet er til gengæld EU-kritisk og gik til valg på at sænke pensionsalderen igen. Men samtidig gennemfører det på en masse områder en reaktionær politik, Alle modstandere bliver kaldt ‘gamle kommunister’. Som et led i opgøret mod dette spøgelse bliver gamle stednavne, der giver mindelser om modstandskampen mod nazismen, og Polens egen rolle under nazismen nedtones. I det hele taget er Polen i gang med en nyfortolkning af historien.

Venstrefløjen i Polen beskriver udviklingen som en tendens i en ultranationalistisk retning der giver mindelser om Erdogans Tyrkiet.

Til sidst i udsendelsen taler vi lidt om de forskellige militærøvelser som Østersøen er ramme om, og hvordan Kina på det seneste har markeret sig lidt mere på verdenshavene. Vi kommer igen ind på Nato og efterårets store Aurora-øvelse, der bliver en af de største i Østersøen siden den kolde krig.

Læs mere her
‘Baltops 2017’ – NATO øver angrebskrig omkring Østersøen

PS: Vi holder ferie et par uger og er først tilbage den 19. august 2017

HØR HELE UDSENDELSEN HER

Flere udsendelser fra Oktober Radio Århus

KPnet 23. juli 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater