Bredt krav: Folkeafstemning om dansk deltagelse i EU’s bankunion

Oprettelsen af EU’s bankunion – på initiativ af kansler Merkel og Tyskland – blev besluttet på et EU-topmøde i 2012. Siden 2014 har den været en realitet og obligatorisk for alle lande i euro-zonen. Den europæiske Centralbank er den overordnede kontrolinstans for alle unionens banker. Nu vil regeringen og EU-partierne have Danmark med i Bankunionen. Folkebevægelsen mod EU og den brede EU-modstand har været imod hele vejen igennem.

merkel_macron2

Danmark kom ikke med i den første udgave af Bankunionen – simpelthen fordi Danmark ikke er et euroland og ikke en del af euro-zonen, og ikke fordi EU-flertallet i folketinget eller de to regeringsalternativer har været mod det. Tværtimod brændte Thorning-regeringen for at komme med.  Den britiske folkeafstemning og Brexit har været med til at Bankunionen i første omgang kun blev for eurolande. Bl.a. UK, Sverige og Danmark har været udenfor. Og UK er ved at melde sig helt ud af EU.

Mens Thorning- og Løkke-regeringerne har været for dansk medlemskab af Bankunionen – vel at mærke uden en folkeafstemning – har både Folkebevægelsen mod EU og tre folketingspartier – Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti – været imod fra starten.

Se
Folkebevægelsen mod EU: Kom så med den folkeafstemning!
KPnet 16. december 2012

EU’s bankunion: Fornyet krav om dansk folkeafstemning
KPnet 13. marts 2013

Bankunionen vil betyde, at det vigtigste element i dansk økonomisk suverænitet forsvinder og overdrages til EU. Danmarks Nationalbank er en stærk tilhænger af Bankunionen – ligesom den er tilhænger af euro’en, som danskerne igen og igen har sagt Nej til. Og Justitsministeriet har bestilt og fået en udtalelse om, at dansk medlemskab af Bankunionen ikke betyder suverænitetsafgivelse, hvorfor en folkeafstemning ikke er obligatorisk.

Der er klokkeklart tale om suverænitetsafgivelse. Men uanset justitsministeriets manøvrer er det et klart politisk krav fra et meget bredt spektrum, at dansk medlemskab af Bankunionen lægges ud til folkeafstemning. Der er ingen gode grunde til at der ikke gennemføres en folkeafstemning. Den eneste virkelige grund er, at EU-falanksen frygter at tabe endnu en afstemning.

Løkke-regeringen vil først tage endelig stilling til spørgsmålet om dansk medlemskab af Euro-zonens Bankunion om to år – efter et udvalgsarbejde har afgivet en indstilling. Udvalget er kemisk renset for politisk opposition til Bankunionen.

Bankunionen vil selvfølgelig knytte Danmark og den danske valuta endnu tættere til euro’en og til projektet for Europas Forende Stater med egen regering, hær og hele pivtøjet, som Merkel og hendes nye partner Macron søger at give fornyet fart efter den britiske beslutning om udtræden. 2025 er fortsat en deadline for fuldbyrdelsen af denne våde EU-drøm.

Se også udtalelsen fra Folkebevægelsen mod EUs landsmøde i 2015

Folkebevægelsen kræver folkeafsteming om dansk deltagelse EU’s bankunion
KPnet 22 june 2021

Lån penge 2021

Når du begynder at se på lån, vil du opdage, at din kreditvurdering ofte kan være et ekstremt vigtigt aspekt at tage i betragtning. For at hjælpe dig i gang skal du gennemgå otte forskellige typer lån og deres fordele. Jeg diskuterer også flere ting, som du skal passe på, når du træffer dit valg. I slutningen af ​​denne artikel får du en meget klarere idé om, hvor vigtigt det er at holde styr på din kredit score.

Den første form for lån, som vi skal se på, er usikrede lån. Usikrede lån kræver ingen sikkerhed for at sikkerhedskopiere låntagerens løfte om at betale dem tilbage. Dette kan gøre disse lån til et godt valg for dem, der ønsker at låne et mindre beløb uden at overveje deres nuværende kredit score.

Hvis du overvejer denne form for lån, er det vigtigt at forstå, hvordan dine rentesatser fungerer. De fleste långivere er oprettet på et differentieret system, hvor du bliver nødt til at betale dine lån i prioriteret rækkefølge. Jo lavere din rente, jo tættere på toppen af ​​stigen vil du være. Når din kredit score stiger op ad stigen, vil du se endnu højere renter på disse typer lån

En anden type lån er sikrede lån. Sikrede lån har typisk en sikkerhed, der kan være en form for ejendom. Denne sikkerhed vil blive brugt som en garanti for, at långiveren er i stand til at opkræve deres lånebetalinger, hvis du ikke længere er i stand til at betale dem. Den høje rente kombineret med sikkerhedsstillelsen gør disse lån meget højrisiko. Typisk bliver du nødt til at tilbyde en betydelig mængde ejendom på forhånd, før du vil være i stand til at låne pengene. Betaling af lån med høj rente bliver ofte en løbende kamp, ​​medmindre du bruger kreditkort til at betale dem. For at finde de bedste lån online fra forskellige långivere skal du huske at sammenligne lånetilbud fra Eksperten.

Usikrede lån er lån, hvor der ikke er sikkerhed for lånet. Typisk er de dyrere end sikrede lån, fordi de kræver højere renter og større udbetalinger. Den største fordel ved disse lån er, at du ikke behøver at stille sikkerhed til långiveren. Den eneste ulempe ved usikrede lån er, at de ikke er en garanti for, at lånet betales tilbage. Hvis du ikke foretager dine månedlige betalinger, kan långiveren tage din sikkerhed og sælge den til en person, der er villig til at købe den.

Der er mange forskellige måder, du kan strukturere dine lån på, så du kan få den bedste pris, når det kommer til renter og betalinger. Da rentesatser og vilkår bestemmes af de specifikke omstændigheder i din låneperiode, vil forståelse af, hvordan lån fungerer, give dig mulighed for at træffe bedre beslutninger med din økonomi. At forstå, hvordan renter og betalinger fungerer, giver dig også mulighed for at spare penge på dine månedlige betalinger og øge den tid, du skal tilbagebetale lånet.

 KPnet 22. june 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne