Bredt krav: Folkeafstemning om dansk deltagelse i EU’s bankunion

Oprettelsen af EU’s bankunion – på initiativ af kansler Merkel og Tyskland – blev besluttet på et EU-topmøde i 2012. Siden 2014 har den været en realitet og obligatorisk for alle lande i euro-zonen. Den europæiske Centralbank er den overordnede kontrolinstans for alle unionens banker. Nu vil regeringen og EU-partierne have Danmark med i Bankunionen. Folkebevægelsen mod EU og den brede EU-modstand har været imod hele vejen igennem.

merkel_macron2

Danmark kom ikke med i den første udgave af Bankunionen – simpelthen fordi Danmark ikke er et euroland og ikke en del af euro-zonen, og ikke fordi EU-flertallet i folketinget eller de to regeringsalternativer har været mod det. Tværtimod brændte Thorning-regeringen for at komme med.  Den britiske folkeafstemning og Brexit har været med til at Bankunionen i første omgang kun blev for eurolande. Bl.a. UK, Sverige og Danmark har været udenfor. Og UK er ved at melde sig helt ud af EU.

Mens Thorning- og Løkke-regeringerne har været for dansk medlemskab af Bankunionen – vel at mærke uden en folkeafstemning – har både Folkebevægelsen mod EU og tre folketingspartier – Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti – været imod fra starten.

Se
Folkebevægelsen mod EU: Kom så med den folkeafstemning!
KPnet 16. december 2012

EU’s bankunion: Fornyet krav om dansk folkeafstemning
KPnet 13. marts 2013

Bankunionen vil betyde, at det vigtigste element i dansk økonomisk suverænitet forsvinder og overdrages til EU. Danmarks Nationalbank er en stærk tilhænger af Bankunionen – ligesom den er tilhænger af euro’en, som danskerne igen og igen har sagt Nej til. Og Justitsministeriet har bestilt og fået en udtalelse om, at dansk medlemskab af Bankunionen ikke betyder suverænitetsafgivelse, hvorfor en folkeafstemning ikke er obligatorisk.

Der er klokkeklart tale om suverænitetsafgivelse. Men uanset justitsministeriets manøvrer er det et klart politisk krav fra et meget bredt spektrum, at dansk medlemskab af Bankunionen lægges ud til folkeafstemning. Der er ingen gode grunde til at der ikke gennemføres en folkeafstemning. Den eneste virkelige grund er, at EU-falanksen frygter at tabe endnu en afstemning.

Løkke-regeringen vil først tage endelig stilling til spørgsmålet om dansk medlemskab af Euro-zonens Bankunion om to år – efter et udvalgsarbejde har afgivet en indstilling. Udvalget er kemisk renset for politisk opposition til Bankunionen.

Bankunionen vil selvfølgelig knytte Danmark og den danske valuta endnu tættere til euro’en og til projektet for Europas Forende Stater med egen regering, hær og hele pivtøjet, som Merkel og hendes nye partner Macron søger at give fornyet fart efter den britiske beslutning om udtræden. 2025 er fortsat en deadline for fuldbyrdelsen af denne våde EU-drøm.

Se også udtalelsen fra Folkebevægelsen mod EUs landsmøde i 2015

Folkebevægelsen kræver folkeafsteming om dansk deltagelse EU’s bankunion
KPnet 27. marts 2015

 

 

 KPnet 5. juli  2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne