Dobbeltmoral og ytringsfrihed – Af det antifacistiske tidsskrift Håndslag

Det  antifascistiske kvartalstidsskrift Håndslag holder den danske  modstandskamp og dens idealer levende. Det er en stærk stemme mod fascisme og krig.
Læs lederen her fra nr. 2, 2017, der netop er udkommet

kim-phuc_Vienam_napalm

Den norske forfatter og journalist Tom Egeland forsøgte sidste år at sætte gang i en debat om krigens rædsler med et opslag på Facebook med syv ikoniske krigsbilleder.

Et af billederne var fotografiet af den nøgne ni-årige pige fra Vietnamkrigen, der ramt af den uhyggelige napalm skrigende flygter bort sammen med andre småbørn og med amerikanske soldater på sidelinjen. Men dette billede blev hurtigt fjernet af Facebook – på grund af pigens uanstændige nøgenhed!

Efter Facebook fjernede billedet har mange nordmænd valgt at dele det, ligesom mange har stillet sig uforstående over for Facebooks ageren.

Dette skabte en betydelig debat og mange delinger af det ‘forbudte’ billede. Også Erna Solberg, den norske statsminister, fik fjernet billedet fra sin profil. Men i sidste ende førte protesterne til, at det ikoniske billede på Vietnamkrigens gru blev tilladt.

Også Pia Kjærsgård luftede sin forargelse, da hun i Berlingeren under overskriften ‘Absurd Facebook-censur’ skrev: »Det betyder noget for debatten i Danmark, hvordan Facebook fungerer, og derfor er det også uacceptabelt, når og hvis Facebook censurerer debatten«.

Forleden bragte Politiken et debatindlæg fra en gymnasieelev om Pia Kjærsgårds åbne Facebook-opslag. Pia Kjærsgaard var simpelthen blevet spurgt om, hvad hun ville gøre for alle dem, der rammes af det kontanthjælpsloft, hun selv har stemt igennem?
Det brød hun sig tilsyneladende ikke om for, kommentaren blev lynhurtigt slettet, og gymnasieeleven blev blokeret for fremtidige kommentarer herunder på Dansk Folkepartis Twitter-konto.

Det er efterhånden snarere reglen end undtagelsen, at politikerne blokerer politiske modstandere og bortcensurerer kritiske kommentarer på de sociale medier. Og det gælder for stort set alle folketingets partier. Og her taler vi selvfølgelig ikke om nazistiske eller andre kriminelle spam-ytringer.

Dobbeltmoralen er tyk og lige til at tage at føle på.

Den politiske elite i Danmark har uden at blinke sendt Danmark i krig, når Big Boss US har ønsket det, men vil ikke stå til ansvar for den selvsamme politik og dens konsekvenser.

Kontrol og stram styring fremfor åben debat synes at være den gængse politiske metode.

Nato-landene har netop overstået deres topmøde 2017 i Bruxelles. Alliancens krav til hinanden – formuleret af Donald Trump – var oprustning. Militærbudgetterne skal op på 2 procent af BNP. Svimlende årlige beløb, som der i stedet kunne skabes meget velfærd for. Nu står den på garanterede nedskæringer hvert år, frem til mindst 2025.

Men det er ikke herom debatten kører, for præmissen er givet og ikke til diskussion. Oprustningen er nødvendig for at modstå en uberegnelig fjende, hvis krigsbudget i parentes bemærket udgør 8% af Nato-landenes. En opmarch i bl.a. Polen bedømmes som værende helt nødvendig.

Nu blev og bliver det sat spørgsmålstegn ved dette. På græsrodsplan primært. I tusindvis har folk været på gaderne i farverige demonstrationer med kravet om at stoppe den golde oprustningsspiral og bruge pengene i kampen mod nød og sult, bruge pengene til velfærd.

Hvis det er gået din opmærksomhed forbi, så skyldes det nok, at pressen – de dominerende medier – ikke fandt det interessant, at Trump og Co. blev mødt af titusinder af demonstranter. Undladelsens metode har også sin værdi for de travle folk i magtens korridorer!

Heldigvis lever vi i et land, hvor enhver har ret til at sige sin mening og deltage i debatterne. Og vi har retten til at vælge. Vi har ytringsfrihed. Vi har demokrati. I al fald inden for de rammer magten tillader.

Ytrings- eller meningsfrihed er et gode, som langt hen ad vejen er tilkæmpet, men ytringsfrihed kan også misbruges, bl.a. ved at servere løgn som sandhed eller ved at udelade eller undertrykke vitale oplysninger.

Disse metoder og mange andre til folkebedrag gav nazisterne anskuelsesundervisning i under Anden Verdenskrig.

Se også

Håndslags hjemmeside

KPnet 4. juni 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne