Spanske fodboldfans: Ikke plads til nazister her!

Den antifascistiske tradition lever stadig i Spanien. I Madrid blev en ukrainsk fodboldspiller med ultra-højre synspunkter sat af holdet efter blot et døgn. “Vi ønsker ikke nazister eller racister her” var beskeden han fik fra de lokale fodboldfans.

Rayo fan no nazi copy“Ingen nazister i vores klub”


Ebbe Riis Klausen, Håndslag

Fodboldklubben »Rayo Vallecano de Madrid« fra den spanske »Segunda Division« eller Laliga2 ligger i hovedstadens sydøstlig del – en bydel, der hedder Vallekas.

Under Francos diktatur var bydelen kendt som et område, hvor modstanden mod fascismen var stor. Og her lever traditionen med at holde den antifascistiske fane højt stadig i bedste velgående.

Det kom fornylig til udtryk, da fodboldklubbens præsident ville have den ukrainske landsholdsspiller Roman Zozulya på holdet på en lejekontrakt.

Zozulya kom fra en anden spansk klub Betis, hvor det kom frem at han sympatiserer med den yderste højrefløj og hylder paramilitære enheder i Ukraine.

Da ukraineren sammen med sin agent mødte op på Rayo Vallecanos kontor for at undertegne kontrakten, blev han mødt med beskeden: »Vi ønsker ikke nazister her. Hvis du er racist skal du ikke bære vores trøje«! Det kom til uro og Zozulya måtte luskes ud af bagdøren.

I en erklæring udtalte tilhængergruppen bag, at det var som at få et slag i ansigtet, når klubben på trods af de tusinder af egnede emner på transfer-markedet lige netop valgte at underskrive kontrakt med en kendt nynazist.

Skurke og helte bytter plads

I flere østlande, bl.a. Ukraine bliver hi­storien omskrevet i dag. Her bytter skurke (læs tøjlesløse nazister) plads med tidligere helte. Gadenavne omdøbes og navngives efter de tidligere skurke. Hvem mon ville bryde sig om, at bo på Fritz Clausens allé?

I Ukraine besidder den Ultra Nationalistiske Bevægelse (Ukrainian Ultra Nationalist) stort magt, sidder i og styrer nærmest regeringen.

Stephan Banderas er en af disse Ultraer, der nærmest dyrkes uforbeholdent højrenationalistiske kredse i Ukraine. I 2010 blev Banderas erklæret nationalhelt af den daværende præsident Viktor Jusjtjenko posthumt.

Det førte til international fordømmelse bl.a. fra polske, jødiske og russiske organisationer, men også af EU-parlamentet, hvilket betød at den ny­valgte præsident, Viktor Janukovitj året efter annullerede titlen.

Sidste år blev en af hovedgaderne i Kiev omdøbt til Stepan Banderas Avenue

Ukrainske nationalister som Stepan Bandera og Roman Sjuchevitj kæmpede på Nazitysklands side ved invasionen af Sovjetunionen i sommeren 1941. Bandera som leder af nationalistbevægelsen OUN og dens militære gren og Sjuchevitj, som kommendant over Nachtigallbataljonen – en ukrainsk bataljon indenfor den tyske værnemagt.

Fremrykningen drog et uhyggeligt spor af massemord på jøder, polakker og russere.

Senere i krigen dannedes den grusomme 14. Waffen SS-division, ”Galizien” bestående af ukrainske ultra nationalister. Selvom SS havde enheder dedikeret til folkedrab – de såkaldte Einsatsgrupper, så optrådte disse ”Banderas” med en sådan iver og barbari, som selv Hitlers egne enheder ikke kunne mønstre. De torturerede ru­ti­ne­mæssigt folk og brugte de mest smertefulde metoder til at dræbe dem.

Det er fuldstændig grotesk at denne morderbande hædres ved parader i Lviv på årsdagen for stiftelsen af divisionen. Billederne viser parade i Lviv henh. 1943 0g 2014!

lviv waffen ss paradeI Ukraine marcherer nationalsocialister. Åbent

Sport og politik

Da den ukrainske landsholdsspiller Roman Zozulya efter underskrivelsen af lejekontrakten dukkede op til træning næste dag blev han atter mødt af klubbens tilhængere med et banner med teksten:

‘Vallekas er ikke et sted for nazister. Eller for [klubbens præsident] Presa. Gå nu’

Herefter besluttede Rayo-ledelsen at rive spillerens kontrakt over – et halvt døgn, efter den var blevet underskrevet.

Den ukrainske ambassade i Spanien kalder beskyldninger om nynazisme “uretfærdig” og videre »Roman Zozulya er en ukrainsk patriot, der støtter den ukrainske hær i kampen mod aggressoren (Den Russiske Føderation) af den territoriale integritet i vores land.

“Vi er meget stolte i vores land over at have unge som den tapre og patriotiske Roman Zozulya. Derfor mener vi, anklagerne er uretfærdige mod vores landsmand, der forsvarer vores land”.

La Liga præsident Javier Tebas har truet med sagsanlæg mod Rayo Vallecano. “Vi ønsker at fordømme behandlingen af ham, som skyldes en falsk nyhedshistorie pga en T-shirt, han bar, da han ankom i Betis i sin tid”.

Også andre steder forlanger fodboldfans nazister smidt ud – som her i Bayern

bayern fans display anti Zozulya banner no nazisBayern-fans: Smid nazister ud af fodbold!
Læs mere her

Uha, uha. Sport og politik må ikke sammenblandes. Sikke en skandale.

Godt der er antifascister, som Rayo Vallecanos eller Bayerns tilhængere, der handler efter Scharnbergs vise ord:

Når uret bliver ret – bliver modstand en pligt!

Læs mere om det antifascistiske tidsskrift Håndslag her

 

 

 

KPnet 11. februar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater