Store protester i UK mod May-regeringens planer om privatisering af sundhedsvæsenet

Det nationale sundhedssystem National Health Service (NHS) har været et af de velfærdsgoder, briterne har været stolte af. EU’s krav til udliciteringer og privatiseringer på alle områder har også ramt sundhedsvæsenet, og netop det truede sundhedssystem var blandt de forhold, der fik briterne til at beslutte sig for at træde ud af EU for at genvinde kontrollen.

NHS doctors strike
Men Theresa Mays konservative regering går uanset den folkelig mening videre med planer om opsplitning af NHS og privatisering af forskellige sektorer. Det fik lørdag mange tusinde demonstranter på gaden i London i protest under parolen ’Hænderne væk fra vores NHS’. Det er en forsmag på en massedemonstration i den britiske hovedstad planlagt til den 4. marts af en bred koalition bag initiativet Health Campaigns Together (HCT).

Nedskæringerne i sundhedsvæsenet har ifølge protesterne nået et kritisk og afgørende punkt. Britisk Røde Kors har advaret mod en truende ’humanitær krise’ på de offentlige NHS-hospitaler. Nedskæringer på ambulancekørslen både i forhold til personale og midler har bevirket at omkring en fjerdedel af udrykningerne ikke sker indenfor de påbudte 8 minutter.

I UK har der historisk været en kamp om nationaliseringer, genprivatiseringer og gennationaliseringer, udspillet mellem De konservative og Labour. Labour-lederen Jeremy Corbin erklærer, at NHS står over for en krise.

Utilfredsheden med privatiseringerne i UK har ikke mindst været fokuseret på jernbanedriften. Strejker anført af lokomotivførerforbundet Aslef og jernbaneforbundet RTF. Det private selskab Southern Rail, der driver lokaltrafikken til London, står til at miste sin bevilling til driften på grund af misligholdelse – det vil blandt andet sige omfattende uregelmæssigheder og forsinkelser.

Theresa May ser ud til at fremture med en privatiseringspolitik a la EU samtidig med at kun ’vil regere verden sammen med USA’, som hun erklærede under sit besøg hos den amerikanske præsident. Hun har samtidig netop indgået en stor aftale om våbensalg til det autoritære tyrkiske Erdogan-regime. Det er ikke den politik, som flertallet af briterne ønsker med Brexit, som dey understreges af protesterne mod privatisering og til forsvar for ’vores NHS’.

Se også

Call for national demonstration: “It’s Our NHS” London, March 4

Brexit er tæt på: Englands bumlede vej til løsrivelse fra EU
KPnet 26. januar 2017

Privatisert britisk tog renasjonaliseres
Af Halvor Fjermeros

England: 40.000 yngre læger i strejke for arbejdsforholdene og for sundhedssystemets overlevelse
KPnet 13. januar 2016

 

NHS copy

 

 

 

KPnet 31. januar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater