Aleppo igen under den syriske regerings kontrol – USA og Vesten har tabt slaget

Den syriske regeringshær har kontrol med  alle dele af byen, alle kamphandlinger er indstillet og der er indgået en aftale med de sidste oprørere om at forlade den  Det er et stort nederlag for USA, NATO og Danmark i Syrien

aleppo_liberatedI adskillige år har Syriens største by Aleppo med fem millioner indbyggere været en delt by – med en østlig del på islamistiske oprøres hænder og den vestlige fortsat under den syriske regerings og Assads kontrol.

Kampen om Aleppo har stået på siden 2012. Den sluttede den 13. december 2016 med regeringsstyrkernes tilbageerobring af de sidste små enklaver i den østlige del efter et intensivt slag over nogle uger.

De vestlige medier har stået i kø for at udbrede rystende beretninger om ’massakren i Aleppo’, henrettelser af civile, begået af regeringsstyrkerne, og bombardementer mod hospitaler og andre civile mål af syriske og russiske fly.

En stor amerikansk iscenesat kampagne for at ’Save Aleppo’ har været organiseret i ugevis – ikke mindst på de sociale medier med blandt andet de såkaldte White Helmets som helte og de syriske soldater som skurkene.

Der er gjort stadig mere desperate forsøg fra USA’s og Vestens side på at stoppe den syriske regeringshærs fremmach og etableret en ’våbenhvile’, før hele byen var på dens hænder.

Men Assad og hans allierede har slutført deres offensiv, og det ser ud som en langt mindre dramatisk afslutning end de skræmmebilleder der vestlige medier har pisket op.

Den syriske regering og Rusland har meddelt at kamphandlingerne nu er indstillet, og at der er truffet en aftale med de sidste oprørere om at de kan forlade byen, og samtidig at tilbageværende civile kan modtage humanitær assistance og eventuelt blive evakueret.  Dette er bekræftet af de amerikansk-støttede oprørere.

At Aleppo er tabt for Vestens ’oprørere’ er et stort nederlag for USA og Vesten, og en stor sejr for Assad-styret og Rusland.

Det er også er stort nederlag for Islamisk Stat, som har mistet mange af deres støttepunkter i Syrien, på trods af at de tilsyneladende i den sidste fase af slaget om Aleppo har genindtaget oldtidsbyen Palmyra.

Afgørelsen på slaget om Aleppo er et vendepunkt i konflikten i Syrien, vurderer mange. Obamas Syrienspolitik om at støtte såkaldt ’vestligt orienterede’ oprørere, men bekæmpe Islamisk Stat, er slået fejl.

Det er denne kendsgerning som søges skjult under en øredøvende propaganda om Assads ’krigsforbrydelser’. USA er inde i et præsidentskifte. Hvad Donald Trump og hans regering af militærfolk og milliardærer vil gøre med hensyn til Syrien er endnu uvist. Til gengæld har han til den israelske israelske premierminister Netanyahus udelte tilfredshed erklæret, at han vil støtte at Jerusalem bliver Israels hovedstad, i skærende modstrid med internationale aftaler og FNs resolutioner.

Danmark har støttet USA’s og Obamas fejlslagne politik hele vejen igennem. Nederlaget i Aleppo er også det officielle Danmarks nederlag. Mellemfolkeligt Samvirke har et stykke tid planlagt ’humanitære’ fakkeltog forskellige steder i landet i eftermiddag for at ’frelse Aleppo’. Begivenhederne er allerede løbet fra dem.

Slaget om Aleppo betyder ikke at krigen om Syrien er slut, eller at der er sat en stopper for den udenlandske indblanding. Den danske regering vil også være parat til at følge den næste amerikanske præsident i tykt og tyndt.

Erdogan og NATO-landet Tyrkiet og er rykket ind med sit militær og har besat områder i den nordlige del af Syrien, der grænser  op til de kurdiske områder, der kontrolleres af YPG-militserne. Erdogans krig mod kurderne foregår både i Tyrkiet selv,  i Irak og i Syrien.
Og Islamisk Stat og det islamistiske oprør er ikke nedkæmpet endnu.

Krigen i Syren vil fortsætte – med alle de tragiske konsekvenser, der er set gennem de sidste fem år. Men slaget om Aleppo og Assad-regimets sejr betyder også, at en mere permanent fredsordning for Syrien og en politisk aftale mellem Assad og andre politiske og demokratiske kræfter om landets fremtid kan være rykket meget nærmere.

KPnet 14. december 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater