EU fastholder krav om nye ‘reformer’ i Grækenland: Generalstrejke torsdag den 8. december

Efter fem folkeafstemninger, der alle er gået EU imod, har EU-projektets ledende folk ikke vist noget tegn på at ændre den herskende politik. EU’s grundlov er nyliberalisme og krav om ‘reformer’, der konsekvent forringer levevilkårene for landenes befolkninger. Sådan vil det fortsætte. Også i Grækenland hvor EU stiller krav om flere nedskæringer. Fagforeningerne kalder til generalstrejke den 8. december, hvor både det private og det offentlige område lukkes ned.

graekenland

Fyrede rengøringsfolk i protest

Grækenland fik mandag en lille lettelse i lånebetingelserne fra Eurozonens finansministre, men der var på ingen måde tale om eftergivelse af gæld, nærmere en sikring af, at der overhovedet kan kradses penge hjem til de internationale banker. Eurogruppen er overhovedet ikke stillet tilfreds endnu, for Grækenland har ikke gennemført samtlige de krævede arbejdsmarkedsreformer.

Syriza-regeringen arbejder på at få en aftale om en ”bæredygtig” græsk gæld og derved fastholde magten i en situation hvor opbakningen bliver mindre og mindre, og hvor regeringen har lovet befolkningen at genrejse retten til kollektive overenskomster, som EU og IMF har fjernet.

Der er imidlertid ingen tegn på at EU giver Grækenland lov til at rulle nogen ‘reformer’ tilbage eller har planer om at eftergive gæld. Tværtimod fastholder den tyske finansminister Schäuble at grækerne må rette ind. Han udtaler til Bild:

”Athen må omsider gennemføre de nødvendige reformer. Hvis Grækenland ønsker at blive i euroen, så er der ingen vej uden om – og det er fuldstændigt uafhængigt af gældsniveauet”.

Gældsniveauet nærmer sig det absurde niveau af 180 procent af BNP, mens EU og IMF stiller krav til Grækenland om en årligt overskud på statsbudgettet på 3,5 procent af BNP de næste mange år – et fuldstændigt urealistisk krav, hvor gælden bruges til at vride armen om på Grækenland til at sælge ud af alle arbejderrettigheder og social sikring og sælge den offentlige sektor til spekulanter.

Kravene fra EU lyder bl.a., at der skal være frit slag for massefyringer, mere ‘fleksibel arbejdstid’, lavere mindsteløn og flere deltidsansættelser. EU og IMF kræver desuden at det offentlige energiselskab privatiseres, og at 25 % sælges ud nu. Regeringen vil gå med til 17 %.

Det er skruen uden ende – så længe Grækenland bliver i Euro’en og i EU vil kravene om udsalg af rettigheder og landets værdier blive ved.

Græske fagforeninger på både det private og det offentlige område kalder til 24 timers generalstrejke torsdag d. 8. december.

Se mere hos EU-fagligt.dk
Græske fagforeninger i ny 24-timers generalstrejke
EU-fagligt Netværk

KPnet 8. december 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater