Grønland på vej mod selvstændighed: Kommission skal udarbejde grundlov for uafhængig stat

Det grønlandske parlament Inatisisatut (Landstinget), har besluttet at nedsætte en forfatningskommission, der skal udarbejde en grundlov for et selvstændigt Grønland. Det vil sige en forfatning, der sigter på at gælde efter Grønland bliver en uafhængig nation med kontrol også overnaturressourcer og udenrigspolitik.

kim_kielsen

Grønlands statsminister (landsstyreformand) Kim Kielsen: Ja til selvstændighed

Den grønlandske befolkning ønsker at træde ud af Rigsfællesskabet med Danmark og dermed afslutte en lang vandring fra koloni over ‘selvstyre’ til selvstændig nation.

Det er det, som afspejles i den hurtigt trufne beslutning om nedsættelse af forfatningskommissionen. Alle grønlandske partier med undtagelse af det borgerlige Demokraterne stemte for.

De tre partier Siumut, Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit fejrede beslutningen som historisk. De har dannet regering siden slutningen af oktober for at bane vej for selvstændighed.

– Grønland er uigenkaldeligt på vej mod selvstændighed, og denne proces kræver ikke alene politisk stabilitet, men også national samling, hed det i erklæringen ved regeringsdannelsen

– Det er en stor dag, sagde Ane Hansen fra IA om kommssionsnedsættelsen. Hun ser beslutningen som fortsættelsen af 70ernes kamp for selvstændighed.

Demokraterne, som sammen med Atassut står uden for den ny regeringskoaliton, taler om ’en rød magtovertagelse’. Vejen til selvstændighed vil stadig være tornet. Grønland er økonomisk afhængig af bloktilskud og militært i praksis indrulleret i NATO under amerikansk kommando.

Se også

Grønland tager afgørende skridt mod selvstændighed
Af Walter Turnowsky, Altinget

Grønland truer Danmark og USA: Vil gå til FN om missilbase under isen
Politiken

 

KPnet 23. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater