Der må skabes en omfattende solidaritetsbevægelse med folkene i Tyrkiet

Freds og Demokrati Komitéen gennemførte 13. november en flot demonstrationen i Aarhus: “Stop diktator Erdogans angreb mod demokratiet”.
Her følger Tine Spang Olsens tale for Arbejderpartiet Kommunisterne, APK.

stop-erdogan-demo-13-nov-arhus
Det er meget foruroligende hvad der sker lige nu i Tyrkiet, og det er derfor en vigtig demonstration og protest der er blevet samlet her i dag. Det der sker angår os alle – ikke kun tyrkere og kurdere, men os alle sammen

Den tyrkiske præsident Erdogan har sat et angreb ind på alle demokratiske rettigheder i Tyrkiet og er ved at udvikle Tyrkiet til en diktaturstat. Han har udnyttet det reaktionære forsøg på et militærkup i sommer til ikke bare at ramme kupmagerne, men til at slå ned på alle hans politiske modstandere og oprettet et faktisk et-parti og enmands-styre.

taler-paa-stop-erdogan-demo-copyUnder dække af kupforsøget er titusinder af offentligt ansatte blevet politisk fyret, Der er indført undtagelsestilstand og TV-stationer, pressebureauer, aviser og internet er blevet lukket. Ytringsfriheden er afskaffet, parlamentet er sat ud af kraft. Langt hovedparten har intet haft at gøre med kupforsøget, men fordømte det.

Tine Spang Olsen. Foto: nsnbc

Senest er parlamentsmedlemmer fra det demokratiske, pro-kurdiske og progressive parti HDP blevet fængslet, indbefattet dets formandskab. HDP har i protest indstillet sit arbejde i det tyrkiske parlament.

Angrebene er rettet mod hele befolkningen, både mod kurdere og ikke-kurdere. Al opposition bliver undertrykt og progressive fængsles og tilbageholdes. Det er politistatsmetoder og Tyrkiet vil være på vej mod et egentligt diktatur, hvis Erdogan ikke standses.

Som danskere må vi vise solidaritet med den tyrkiske befolkning, det er også vores ansvar. Det tyrkiske styre må isoleres internationalt, og den danske regering bør tage fuldt afstand for Erdogans angreb på frihedsrettighederne og drage diplomatiske og politiske konsekvenser.

Danmark spillede en særlig negativ rolle ifht Tyrkiet og de progressive kræfter i landet , da Anders Fogh Rasmussen i sin tid sørgede for at det kurdiske ROJ TV blev lukket. Hermed vandt han Erdogans støtte til posten som generalsekretær i NATO.

Det tyrkiske regime er på mange måder en vigtig medspiller for både NATO og USA, og som medlem af NATO accepterer Danmark Tyrkiets reaktionære og ekspansionistiske virksomhed i regionen og dets beskidte rolle i krigen i Syrien. Her har Tyrkiet støttet terrorgruppen Islamisk Stat, mens de gennemfører militære angreb på det kurdiske mindretal i Syrien og samtidig fører krig mod Assad-regimet.

Danske politikere er fulde af hykleri. Man fører krig i Syrien, og ønsker at vælte den syriske regering, angiveligt fordi styret er udemokratisk. Men over for Erdogans diktatur -metoder kommer der ikke en klar og konsekvent fordømmelse.

Også EU samarbejder med Erdogan, når de køber det tyrkiske regime til at være stopklods mod de flygtningestrømme deres egne krige har skabt. Herfra kommer der ingen konsekvent afstandtagen til diktatur metoderne i Tyrkiet. Reaktionen på overgrebene har været næsten uhørlige kritikker og ellers enighed om at lukke øjnene.

Udemokratisk lovgivning og en stigende anvendelse af politistatsmetoder er en tendens overalt i de kriseramte og krigsførende imperialistiske lande, ansporet af de herskende og af voksende højrekræfter.

Over hele Europa bliver der indført mere overvågning og politiet rustes op parallelt med den militære oprustning. I Frankrig er der indført en langvarig undtagelsestilstand under dække af kamp mod terror. Man hylder ytringsfriheden, når det gælder at få reaktionære synspunkter bragt frem, men accepterer når ytringsfriheden fjernes for det store flertal.

Vi må alle sige fra, når frihedsrettighederne angribes. Vi må sige nej til indførelsen af en diktaturstat og nej til politistatsmetoder, hvor folkevalgte politikere fængsles og parlamentet sættes ud af kraft.

Vi har en særlig pligt til sige fra over for den danske regerings passivitet og faktiske medskyld i sin allierede Erdogans forbrydelser. Den må utvetydigt markere sig mod undertrykkelsen af demokratiet i Tyrkiet.

Det er ikke mange år siden at Tyrkiet slap ud af et militært diktatur. At vende tilbage til diktatur vil være helt uacceptabelt. Det gælder i Tyrkiet som i alle andre lande, at kun fred og demokrati vil give fremskridt.

Der må skabes en omfattende solidaritetsbevægelse af alle demokratiske kræfter, organisationer, partier og enkeltpersoner, som det allerede er sat i gang her i dag. Lad os fortsætte protesterne og få dem til at sprede sig.

Både som enkeltpersoner og som organisationer kan vi sende protester til Erdogan og den tyrkiske regering og til vores egen regering. Ikke mindst i forhold til arrestationer og forfølgelse af demokratiske politikere, journalister og presse.

Vi må fortsætte med at demonstrere og sige fra og gennemføre en kampagne til forsvar for de demokratiske rettigheder.

Alle steder vi kommer må vi oplyse om det der sker i Tyrkiet lige nu – og hvor farlig en udvikling det er. Vi må vise solidaritet med folkene i Tyrkiet – og sige et klart NEJ til et en-mands og et etparti-diktatur!

Se mere om demonstrationen på facebook Freds og Demokrati Komitéen


_igp9723-copy_igp9717-copy_igp9746-copy_igp9750-copy_igp9743-copy
15101972_1807761339511679_1256114627_o-copyFoto: nsnbc

15045258_1807760722845074_553882238_o
Foto:
nsnbc

KPnet 13. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater