Fælles global fagforeningserklæring mod TiSA: Tiden er inde til at stoppe forhandlingerne

Handelsaftalen CETA mellem EU og Canada behandles i dag i EU, og står det regionale wallonske parlament i Belgien fast på sit nej kan aftalen ikke vedtages af EU’s handelsministre. Parallelt med CETA forhandles TTIP og TiSA. Alle aftaler er kæmpe angreb på det store flertal, på alle former for rettigheder og politisk indflydelse på samfundet – beslutningerne vil blive lagt over i de multinationale kapitalers hænder. En række fagforeninger organiseret på globalt plan har vedtaget nedenstående udtalelse.

tisa-non
TIDEN ER INDE TIL AT STOPPE TiSA

Dokumenter der for nylig er lækket gennem WikiLeaks gør det klart, at TISA (aftalen om handel med serviceydelser) ikke er andet end et instrument for kapitalkræfterne og at forhandlingerne bør stoppes.

Den enorme dagsorden for deregulering og angrebet på en demokratisk styreform står afklædt. EU er i gang med at tiltage sig kontrol over alle politiske niveauer fra det kommunale til det nationale niveau i deltagerlandene.

De lækkede dokumenter demonstrerer at EU kræver at andre TISA medlemmer skal inkludere og tilslutte sig handelsaftalens liberalisering af den offentlige service.

Lækkene giver en klar indikation af TiSA-forhandlingernes farlige retning.

-Det faktum, at borgere og civilsamfundet er afhængige af lækkede oplysninger for at få en fornemmelse af forhandlingernes retning er dybt utilfredsstillende, udtalte Fred van Leeuwen, General Secretary of Education International (EI).

Forhandlingerne, der har været forsinkede siden 2013 skal afsluttes i slutningen af året og fortsætter mandag d. 17. oktober i Washington DC. De bør ikke få lov til at blive gennemført.

-EU’s ignorerer den potentielle fare ved at eksportere den aggressiv privatiseringspolitik til udviklingslandene, som allerede har vist sig at skabe social og politisk ustabilitet i mange EU-lande, sagde Rosa Pavanelli, generalsekretær for PSI

Jan Willem Goudriaan, generalsekretær i EPSU (Den europæiske føderation af fagforeninger for offentligt ansatte) fastslog, at:

-Vi er stærkt imod EU’s krav om markedsadgang indenfor offentlig service. Konkurrence indenfor denne sektor underminerer opbygningen af en offentlig sektor med høj kvalitet i udviklingslandene.

-EU bør ikke sparke stigen til udvikling væk, bakker Oliver Roethig, Regional Sekretær for UNI, Europa op og tilføjer:

-Europæiske politikere ved kun alt for godt, at den offentlige service som alle borgere har en universel ret til er kernen i enhver bæredygtig økonomi. Vi kan ikke nægte andre hvad vi har bygget på og selv nydt godt af.

-Tiden er inde til at stoppe op, udgive de hemmelige tekster og sikre den bredest mulige offentlige debat for at få det fulde indhold af den trussel frem i lyset som disse aftaler udgør for demokratiet og for arbejderbevægelsen, sagde Ron Osvald, generalsekretær for Den internationale sammenslutning af arbejdere i fødevareindustrien (IUF).

-EU’s forslag mangedobler de bekymringer ITF allerede har udtrykt omkring undergravningen af de globale standarder og forringet sikkerhedskontrol, såvel som tabet af national kontrol, udtalte Stephen Cotton, generalsekretær for De internationale transportarbejderes fagforening (ITF)

For at klargøre EU’s modsatrettede position i forhold til at forsvare den europæiske sociale model sagde Philip Jennings, generalsekretær i Global Union:

-EU’s privatiseringskrav underminerer andre landes ret til at opbygge en sund offentlig sektor, et stabilt finansielt system og et lokalt demokrati. Ikke alene er det uacceptabelt, det er også hyklerisk.

I forening opfordrer EI, PSI, EPSU, IUF, ITF og UNI alle lande der deltager i forhandlingerne til øjeblikkeligt at offentliggøre oplysninger om deres positioner og krav til de andre lande – inklusive USA Japan, Tyrkiet, Australien og New Zealand og starte nationale konsultationer med partnere fra civilsamfundet. TiSA-forhandlingerne må sættes på stop.

Det er derfor afgørende vigtigt at du tager kontakt til din regering og kræver at den ikke sælger dit lands demokratiske rettigheder eller røver andre landes rettigheder.

Se erklæringen her

 

KPnet 18. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater