Skærpet arbejdskamp: Solidaritet med tømrerne på Axel Towers

Der er nu oprettet en støttegruppe for de 40 tømrere og snedkere på prestigebyggeriet Axel Towers i det centrale København. Mandag den 3. oktober fik de efter 14 dages strejke besked om at de er fritstillede. Men arbejdskampen er langt fra slut.

strejke_axel_towers

På sin facebookside skriver støttegruppen:

Dette er en støttegruppe for tømrerne på Axel Tower. Det er samtidig også en støtte, om retten til at akkordere særskilt. Sagen er gået hen og blevet en principiel sag, for alle håndværkere der arbejder på akkord.

Herinde vil blive delt relevante nyheder omkring sagen på Axel Towers.

Muligheder for støtte: Ring til sjakket på telefon 71 35 02 5371 35 02 53, meld jeres opbakning og spørg om I kan hjælpe med noget

Se
Støttegruppe for tømrerne på Axel Towers

Her findes også muligheder for solidaritet og økonomisk støtte

De fritstillede tømrer- og snedkersvende på Axel Towers ha udsendt følgende pressemeddelelse

Fyrede svende: “Vi vil ikke ha’ tyske tilstande”

40 tømrer- og snedkersvende er i dag blevet fritstillet af entreprenørfirmaet DEKO, der står for det indvendige tømrer- og snedkerarbejde på prestigebyggeriet Axel Towers i København. De 40 svende opfordrer nu til blokade af byggeriet og advarer mod tyske tilstande i Danmark, hvor arbejdsgivere dikterer lønnen helt ensidigt.

Entreprisechefen fra DEKO, Duncan B Mortensen, har på byggepladsen “Axel Towers” truet de danske svende med at erstatte dem med udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke de accepterede den timeløn, som DEKO vil give. DEKO ønskede ikke seriøse forhandlinger, men kom i stedet med trusler om at indsætte udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke de accepterede firmaets diktat. Det fik svendene til at gå i strejke for mere end to uger siden.

For en uge siden (mandag den 26/9) blev svendene idømt skærpet bod i Arbejdsretten. Torsdag var de igen i Arbejdsretten, og arbejdsgiveren, DEKO, fik ret til at fritstille de 40 tømrere og snedkere. Det er nu sket.

“Vi vil gerne fortsætte det arbejde, som vi er stolte af at udføre, og vi forhandler gerne med DEKO. Men vi finder os ikke i at blive truet til at makke ret. Den her kamp fortsætter: Vi vil ikke have tyske tilstande i Danmark, hvor arbejdsgiverne ensidigt presser lønnen ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft”, siger Julius Gudmundsson, der er talsmand for tømrerne og snedkerne på byggepladsen.

Han henviser til Tysklands arbejdsmarked som et skrækeksempel: Efter EU’s østudvidelse har tyske arbejdsgivere udnyttet især polske arbejdere til at presse løn- og arbejdsforhold i bund. I dag har millioner af tyskere svært ved at overleve på den løn, som de får udbetalt.

Den udvikling er nu på vej til Danmark, hvor danske arbejdsgivere allerede i dag spekulerer i at udnytte udenlandske arbejdere indenfor fx byggeri, rengøring og gartneri. Derfor sætter de 40 svende nu foden ned: De vil ikke lade sig presse af kyniske arbejdsgivere.

“Konflikten er langt fra slut. Vi opfordrer alle arbejdere til ikke at tage konfliktramt arbejde på Axel Towers. Og hvis DEKO – støttet af Dansk Byggeri – sætter skruebrækkere på opgaven, så opfordrer vi alle til blokere byggepladsen. Vi bestemmer selv, hvornår konflikten er slut. Kampen fortsætter”, fastslår de 40 svende i et fælles opråb, som i dag blev enstemmigt vedtaget og sendt til kolleger mfl. både i og udenfor byggepladsen på den gamle Scala-grund overfor Tivoli.

DEKO har under lønforhandlingerne, som er en helt normal del af akkordarbejdet på en byggeplads, helt ensidigt ville diktere timelønnen og har samtidig truet med at hente billig udenlandsk arbejdskraft til landet. Det går fundamentalt imod den måde, man normalt plejer at forhandle på i Danmark.

De 40 tømrer- og snedkersvende på Axel Tower har valgt en talsmand, der udtaler sig til pressen: Julius Gudmundsson, tlf. 20 70 61 9420 70 61 94

TIDSLINJE for konflikten på Axel Towers

Efterår 2015: Sjakket startede det indvendige arbejde op. Vinter 2015-16: De normale lokale lønforhandlinger starter.

Sommer 2016: Forhandlingerne trækker ud.

Onsdag d. 21/9 formiddag: Duncan truer med at hente udenlandsk arbejdskraft ind, hvis ikke svende makker ret. Forhandlingerne bryder sammen

Onsdag d. 21/9 middag: Svendene går til fagligt møde kl. 12 og beslutter at gå i strejke.

Torsdag d. 22/9: Arbejdsgiverorganisationen, Dansk Byggeri indkalder fagforeningen 3F til fællesmøde, hvor svendene bliver pålagt at gå i arbejde.

Fredag d. 23/9: Svendene genoptager arbejdet på betingelse af at Duncan kommer ud og forhandler. Forhandlingerne bryder sammen og svendene genoptager strejken kl. 12.

Mandag d 26/9: Arbejdsretten pålægger svende at gå i arbejde og pålægger dem skærpet bod (omkring 70-100 kr. i timen), hvis ikke de genoptager arbejdet.

Torsdag d. 29/9: Arbejdsretten giver virksomheden lov til at fritstille svendene hvis ikke de genoptager arbejdet.

Mandag d. 3/10: Deko fritstiller svendene.

Se også

Fyrede svende: Nu skal Axel Towers blokeres
Modkraft

KPnet 3. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater