Fokus på CETA: EU lukker TTIP ind ad bagdøren

Forhandlingerne om handels- og investeringsaftalen TTIP træder vande, mens CETA, aftalen mellem EU og Canada, bliver forsøgt kuppet igennem. Aftalerne er to sider af samme sag, og CETA fortjener stor opmærksomhed og modstand nu, hvor EU forsøger at lave en lyn-gennemførelse og med CETA som murbrækker bane vejen for både TTIP og TISA

TTIP_CETA copy
”Forhandlingerne om TTIP er brudt sammen” har vi i den seneste tid hørt fra politikere fra Tyskland, Frankrig og Østrig. Ingen tvivl om, at gennemførelsen af den ekstreme aftale, der sætter kapitalen i førertrøjen i forhold til fremtidig lovgivning har mødt betragtelig modstand, der har forsinket og stadig forsinker gennemførelsen. Men aftalen er næppe gravlagt eller opgivet endnu – og imens forsøger EU at presse CETA, aftalen mellem EU og Canada igennem. En aftale med samme indhold, der vil kunne fungere som en murbrækker for TTIP.

I USA nås TTIP ikke i Obamas præsidentperiode, selvom dette er den officielle dead-line, og begge præsidentkandidater er gået til valg på modstand mod den lignende aftale TTP, som USA forhandler med Canada, Mexico, Peru, Chile, Brunei, Singapore, New Zealand, Australien, Vietnam og Malaysia.

TTP vækker stor modstand i USA, særligt fordi den vil betyde at endnu flere industriarbejdspladser vil blive flyttet til lande med billig arbejdskraft. Donald Trump vinder arbejderstemmer på et nej til TTP, og Hillary Clinton har måttet neddæmpe sin begejstring og udtaler sig for tiden skeptisk ifht aftalen.

Det tegner til at tempoet i handels- og investeringsaftalerne holdes neddæmpet til efter præsidentvalget. I en tilsvarende knibe er europæiske politikere i de lande hvor modstanden virkelig har manifesteret sig, lande som bl.a. Tyskland og Frankrig, der begge har parlamentsvalg i 2017.

Politikere under pres

I Tyskland alene har næsten 1,7 millioner mennesker skrevet under mod TTIP og demonstrationer har talt flere hundredetusinde mennesker. Belgien, Rumænien og Bulgarien har erklæret, at de ikke kan ratificere CETA i sin nuværende form, mens Grækenland og Polen forlanger mindre ændringer. Østrig erklærer sig ligeledes skeptisk til både CETA og TTIP.

I både Tyskland og Frankrig holdes der parlamentsvalg i 2017 og mens politikerne går på listefødder i forhold til folkestemningen bliver der lagt pres på de tyske socialdemokrater i  SPD, der er splittet omkring spørgsmålet og skal tage stilling på et partikonvent i september.

D. 17. september afholdes der demonstrationer i syv tyske storbyer mod både TTIP og CETA. Og imens samler man underskrifter ind i Tyskland med et Nej til CETA, der afleveres til Forfatningsdomstolen. CETA vil betyde, at Tyskland afgiver suverænitet og kravet lyder, at domstolen tager en afgørelse, der vil skrotte aftalen. 125.000 underskrifter er afleveret på nuværende tidspunkt. I Danmark rejses tilsvarende et krav om folkeafstemning.

EU forsøger at presse CETA igennem

CETA er blevet forhandlet i skyggen af TTIP, men med det samme indhold. Forhandlingerne er afsluttet mellem EU og Canada og ISDS-mekanismen, der giver firmaer ret til at sagsøge lande, hvis de mener deres profit bliver formindsket af lovgivningen er medtaget. CETA -aftalen fratager landene suverænitet over deres egen lovgivning, som TTIP også vil gøre det.

EU-Kommissionen måtte meget mod dens vilje acceptere, at medlemslandene har ret til at tage stilling til CETA, men har ikke svaret på, hvad der sker hvis et eller flere lande viser sig at forkaste aftalen. De har valgt modellen ‘tag hvad du vil, og spørg senere’. Så snart CETA er ekspederet gennem EU-Parlamentet vil aftalen blive sat midlertidigt i kraft, selvom medlemslandene ikke har nået at tage stilling. CETA’s regler vil blive lagt nedover hele EU uden at være godkendt.

I løbet af efteråret forventes det at EU afslutter vedtagelsen af CETA, hvorefter aftalen sendes ud i de enkelte lande til godkendelse eller forkastelse. Uanset hvad ønsker EU-Kommissionen at lade CETA træde i kraft fra årsskiftet.

Det haster at få debatten op i gear i Danmark inden det danske folketing skal tage stilling til CETA.

TTIP er på vej i koma
Information 2. september 2016

Se også

Krav: Folkeafstemning om CETA- og TTIP-aftalerne
KPnet 1. september 2016

Se video fra Folkebevægelsen mod EU: Konference om TTIP -TISA -CETA (1 og 2)

TTIP-TISA-CETA konference på Christiansborg: Se videoen fra Folkebevægelsen mod EU

TTIP, TiSA og CETA konference på Christiansborg: 2. del nu på video

KPnets tema om TTIP, CETA og TISA
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol

 

 

 

 

 

KPnet 2. september 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater