Læk fra EU-kommissionen : EU’s handelspolitik er døden nær hvis CETA falder

Gennemførelsen af CETA og TTIP går ikke glat. EU har mødt betydelig modstand mod unionens planer om skabelsen af det store transatlantiske indre marked mellem USA, Canada og EU. For at sikre vedtagelsen af CETA, aftalen mellem EU og Canada forsøgte kommissionen at gennemtrumfe godkendelsen som ‘et rent EU-anliggende’ udenom de enkelte medlemslandes parlamenter. Det var dog ikke muligt, da flere EU-lande sagde fra. Nu forsøger EU at få en aftale om midlertidig igangsættelse af CETA. Panikken breder sig.

public over profit_2På grund af det store pres fra modstanden måtte EU-kommissionen tidligere på sommeren acceptere, at alle EU-lande har ret til at forholde sig til CETA-aftalen, dog med den tilføjelse, at EU ville sætte aftalen i gang midlertidigt på en række punkter under alle omstændigheder!

Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig protesterede mod at aftalen kunne vedtages som et rent EU-anliggende, men betragtes som en såkaldt ‘blandet aftale, hvor landene også skal høres. Belgien, Rumænien og Bulgarien har gjort klart, at de næppe stemmer for at ratificere CETA.

Citeret fra Information 5. august 2016 lød det på mødet i juli:

-Hvis EU ikke er i stand til at ratificere denne aftale, vil EU’s handelspolitik have et stort troværdighedsproblem, den vil være ’døden nær’.

-CETA er en lakmusprøve for EU’s handelspolitik, hedder det i referatet.
-Det, der står på spil, er EU’s evne til at have en handelspolitik i globaliseringens tidsalder.

Efter EU’s egen tidsplan satser man på at få CETA på plads i oktober i år på et møde med Canada, og få TTIP på plads mens Obama stadig er præsident. Begge amerikanske præsidentkandidater har stillet sig kritisk overfor især TTP. Trump har vundet tilhængere ved at gå imod frihandelsaftaler og slået på, at USA mister endnu flere industriarbejdspladser. Hillary Clinton stod tidligere frem som en stor tilhænger, men holder nu lav profil.

Efter at EU måtte acceptere, at landene høres omkring CETA arbejder EU-kommissionen febrilsk på at få opslutning til at en del af aftalen kan gennemføres midlertidigt, men med virkning før landene har taget stilling.

Der ligger ingen beslutninger, ingen demokratiske regler om hvad konsekvensen bliver, hvis et eller flere lande ikke godkender CETA. EU laver løbende sine egne regler ud fra målet, at CETA og TTIP skal presses igennem på den ene eller anden måde.

Men bølgen af EU-modstand vokser i unionen, og tingene kører ikke glat igennem.

I Tyskland har foreløbig 100.000 borgere bakket op om at indgive en klage til forfatningsdomstolen i Karlsruhe, hvis EU’s ministerråd beslutter sig til at sige ja til CETA’s midlertidige ikrafttræden. Og der indkaldes igen til demonstrationer over hele Tyskland, hvor tidligere har mere end 100.000 været samlet i protest mod TTIP og CETA.

Lad os også øge presset på EU herhjemme!
I Danmark er foreløbig følgende begivenheder planlagt:

Folkebevægelsen mod EU:
TTIP, TISA,CETA – konference på Christiansborg d. 25. august
Se mere:
TTIP, TiSA og CETA til debat på Christiansborg: Du er også inviteret

Demonstration 24. september: Stop TTIP
Arrangeret af Stop TTIP-bevægelsen

Falder CETA-aftalen, er EU’s handelspolitik ’døden nær’
Information 5. august 2016

Læs også

EU melder ud: Frihandelsaftalen CETA gennemføres udenom Folketinget
KPnet 1. juli 2016

KPnets tema om TTIP, CETA og TISA
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol

 

 

 

 

KPnet 6. august 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater