Oberstkupforsøg i Tyrkiet slår fejl: Den autoritære Erdogan stadig ved magten

Et kupforsøg fra dele af militæret i NATO-landet Tyrkiet, tilsyneladende fra oberstniveau, ser ud til at være slået fejl. EU’s nære samarbejdspartner, den autoritære præsident Erdogan, er stadig ved magten. Mange rapporteres dræbt og mange hundrede militærfolk meldes arresteret.

Tyrkiet_erdogan_kupErdogan erklærer kupforsøget for afværget

Dybe rystelser finder sted på det europæiske kontinent. Politisk uro og skærpede klassekampe, folkelige protester, blodige terrorangreb. Et vestligt støttet kup i Ukraine, der har udløst borgerkrig i landet og en ny kold krig mellem USA, NATO, EU og Rusland. Angrebskrige fra USA, EU og NATO i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien. Et vestligt støttet militærkup i Ægypten.

I hele den sammenhæng er et kupforsøg fra dele af det tyrkiske militær i et land, hvor militærkup ikke er ukendte, ikke så overraskende. Det er tilsyneladende ikke et generalkup af hærens topfolk, men iværksat af oberster og andre fra anden række i kommandostrukturen. En oberst Muharrem Köse nævnes i tyrkiske medier som en nøglefigur.

Erdogans tilhængere udpeger den 75-årige tidligere imam Fethullah Gülen, der er bosat i USA, som den egentlige bagmand. Gülen og Erdogan var tidligere politiske partnere.

Motiverne bag kupforsøget er ukendte. Bagmændene fremlagde ikke et program, da de i en periode havde kontrol med det statslige TV. De besatte også strategiske steder i Ankara og Istanbul, bl.a.  broen over Bosperus. Der rapporteredes i løbet af natten om skyderier og bomber ved parlamentet og om at den øverste hærledelse holdtes som gidsler. Helikoptere og lavtgående militærfly skal angiveligt have skudt i Ankara og Istanbul.

Omkring 90 personer er dræbt, mere end 1150 såret, militære og civile, ifølge  det Erdogan-kontrollerede statslige nyhedsbureau. Senere har den fungerende hærchef tilføjet, at 104 ‘kupmagere’ er dræbt. Tallene vil formentlig vise sig at være højere.

På et tidspunkt forlød det, at Erdogan var flygtet til Iran med Qatar som mål. Men Erdogan blev i landet og viste sig på TV, hvor han opfordrede sine tilhængere til at gå på gaden i støttemanifestationer.

Lørdag morgen ser Erdogan og den militære topledelse ud til at have kontrol over situationen. Præsident Obama, Angela Merkel og andre af Tyrkiets nære samarbejdspartnere har draget et offentligt lettelsens suk. De har ikke været interesseret i et regimeskifte her.

Kupforsøget er utvivlsomt udløst af utilfredshed med Erdogans politik i den tyrkiske hær, som fortsat har en nøglerolle. Den bredere baggrund er Tyrkiets stadig større internationale situation, dets krig mod nabolandet Syrien og med kurderne i og uden for Tyrkiet og regimets stadig mere åbenlyse islamistiske politik og undertrykkelse af oppositionen, herunder af venstrefløjspartiet DHP.

Alt dette har skabt stor ustabilitet og ansporet til forsøget på at fjerne Erdogan ved et kup. Men kupmagerne har ikke haft nogen folkelig basis. Kuppet kom overraskende og ikke som et led i og udvikling af politiske masseprotester. Det er en af de klare grunde til, at det ikke er lykkedes. Ingen af de kendte progressive kræfter i Tyrkiet har givet udtryk for støtte til kupofficererne.

I en udtalelse tager formanden for Arbejderpartiet EMEP Selma Gürkan afstand fra kuppet og kup som metode til forandring af det tyrkiske samfund. Hun opfordrer tyrkiske borgere af alle nationaliteter og trosretninger til at kæmpe for ‘et ægte sekulært og demokratisk Tyrkiet.’

Om det fejlslagne kupforsøg vil føre til et dramatisk skærpet opgør med al opposition mod Erdogan og etableringen af et autoritativt præsidentdiktatur – som længe har været på vej – eller om Erdogan vil forøge at finde et kompromis med nogle oppositionelle kræfter, kan endnu ikke konstateres.

De tyrkiske venstrekæfter og demokratiske kræfter har grund til at massemobilisere i den nye situation i et uroligt land, hvor militærkup, terror og forfølgelser igen er på dagsordenen.

Hvis man kan tyrkisk eller kan leve med google-oversættelser kan man følge med på avisen Evrensels facebook side. Evrensel udgives af Tyrkiets Arbejderparti EMEP.

EVRENSEL GAZETESİ

KPnet 16. juli 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne