Frankrig: EM under undtagelsestilstand og skærpet klassekamp

Europamesterskabet i fodbold er nu i gang under store sikkerhedsforanstaltninger, samtidig med at en strejkebølge og omfattende protester mod Hollande-regeringens EU-arbejdsmarkedsreform er fortsat i uger efter dens vedtagelse. Den er ved at kulminere i en skærpet klassekamp midt under fodboldfesten.

airfrance_protest_2016
Skraldet hober sig op i Paris, lokomotivførere har nedlagt arbejdet, Air France piloterne har forladt flyene, så tilskuere har vanskeligt ved at nå frem til de stadions, hvor kampene spilles. Hollande-regeringen vil knægte bevægelsen ved hjælp af undtagelseslovene og under påskud af at skulle gennemføre et vellykket EM, som de strejkende beskyldes for at sabotere.

Den franske transportminister taler om at ’tvangsudskrive’ lokoførere. Deres fagforening har opfordret dem til ikke at sove hjemme.

Frankrig har lignet en politistat

EM har været forberedt i månedsvis og følges med særlig opmærksomhed på grund af terrorangrebene fra Daehsh/IS-celler med dusinvis af dræbte i Frankrig og Belgien. Ikke mindre en 90.000 betjente skal tage sig af sikkerheden. Militæret er i beredskab. Der er skarpskytter og bombegrupper på alle stadions.

I forvejen er Frankrig i undtagelsestilstand efter angrebet i Paris den 13. november 2015 i forbindelse med en fodboldlandskamp og det efterfølgende angreb på en lufthavn og en metro i Bruxelles. Terroren i Paris kostede 130 mennesker livet og sårede 433, mange med svære invaliderende skader.

Siden har Frankrig fungeret som noget der ligner en politistat.

Der er i kraft af undtagelseslove udvidede beføjelser til politiet bl.a. til ransagninger uden dommerkendelse og til flere arrestationer. Hollande-regeringen dekreterede også demonstrationsforbud, men det blev simpelthen trodset ved at folk gik på gaden over hele landet og kunne i løbet af kort tid ikke gennemføres.

Op til EM har Hollande-regeringen også villet benytte sig af undtagelsestilstanden til at gennemføre en række upopulære arbejdsmarkedsreformer og samtidig tage et opgør med den stærke franske fagbevægelse. Ikke mindst med den ret miltante CGT.

Nyliberal arbejdsmarkedsreform gennemtvunget

Arbejdsmarkedsreformen, der gør det lettere for arbejdsgiverne at fyre og giver mulighed for at forlænge arbejdsugen udover de tilkæmpede 35 timer, betyder også en afvikling af de centrale aftaler indgået af hovedforbundene. De skal afløses af decentralle forhandlinger og lokale aftaler, indgået på den enkelte arbejdsplads og med den enkelte arbejdsgiver.

Dette betyder, som Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF fremhæver, at der ikke længere vil være minimumsbetingelser fastsat ved lov, som er obligatoriske for alle arbejdsgivere, i store og små fabrikker. Konsekvensen er, siger PCOF, at hele strukturen i aftaler og overenskomster på arbejdsmarkedet bliver totalt omdannet.

Hvis det til gengæld lyder bekendt i danske ører er det fordi de franske arbejdere skal tvinges ind i en aftalestruktur, der langt mere ligner den danske af i dag, som den ser ud efter et par årtiers omdannelser med LO-toppens medvirken. Den danske model rummer allerede denne decentrale aftalestruktur.. Den franske regering sigter efter at indføre en tyskinspireret model, der ligesom den danske baserer sig på ’aftaler’ mellem kapitalister og arbejdere – ‘ uden politisk indblanding’.

Mindre end 10 pct af de franske arbejdere er organiserede. En anden rolle til fagforeningerne, der nu vil udspilles på decentralt plan, vil afgørende svække den franske fagbevægelse. Det er netop hvad de aktive arbejdere føler, som har kastet sig ud i en hård og omkostningsfuld kamp.

Det er også baggrunden for den militante karakter, som understreges af de hyppige angreb på demonstrationer og aktioner fra politiets side, og på den anden side voldelige angreb på politifolk. Ikke mindst fra anarkistisk påvirkede unge, der sympatiserer med og støtter arbejdernes kamp.

I de fleste tilfælde har det ikke været de demonstrerende, der har givet sig, når politiet har anvendt tåregas og en række andre ikke-dødelige våben mod demonstrationerne.

Hollande vil sætte EM op mod arbejdersolidariteten

Hollandes og EU-systemets hovedmål er med andre ord at omlægge ok-systemet og knække de kollektive aftaler og dermed de franske arbejderes kollektive kampkraft. De har netop kunnet vinde arbejdskamp efter arbejdskamp og tilmed den ene politiske kamp efter den anden mod skiftende regeringers nedskæringspolitik i kraft af deres kollektive solidaritet og stærke kamptraditioner med dette ok-system. I mange tilfælde i forreste række blandt alle de europæiske arbejdere.

Hollandes reformer har vakt massiv modstand. De opfattes simpelthen som det de er: En krigserklæring mod fagbevægelsen fra den ’socialistiske’ regerings side.

Derfor er der strejket og protesteret i mere end et halvt år. At stoppe den nyliberale arbejdsmarkedsreform var hovedspørgsmålet ved årets 1. maj. Mange millioner har deltaget i protester over hele landet. Og derfor er aktionerne ikke indstillet, fordi den forhadte Hollande-regering og Frankrig er værter for EM i fodbold.

Hollande har i maj  fået sin reform – den såkaldte ‘El Khomri’-lov – vedtaget. Det er gjort  i forventning om at protesten ville trættes og stilne af i forbindelse med det prestigefyldte EM-værtsskab.

Men det er bare ikke sket. Nu satses der desperat på at fransk nationalstolthed kan sættes op mod arbejdersolidariteten i stedet for at gå hånd i hånd. Derfor hetzes der voldsomt mod strejke- og protestbevægelsen om at den sigter på at ødelægge EM. Det er lagt fra sandheden. De aktionerende vil også juble med ‘les bleus’.

Indtil nu har strejkerne og protesterne haft støtte fra et flertal af franskmændene. Ellers ville en så kraftig og langvarig kampbevægelse være umulig. Den skal undergraves.

Knækkes de franske arbejdere, vil det også svække de danske og øvrige arbejdere og hele kampen mod EU og nedskæringspolitikken.  Solidaritet nødvendig!

Se dækningen af aktionsbevægelsen med fotos fra aktioner over hele landet – klik på PCOFs hjemmeside

Parti Communiste des Ouvriers de France

Se også

Frankrig i undtagelsestilstand: Reaktionære reformer og arbejderprotester
KPnet 27. januar 2016

Frankrig på barrikaderne: Hollandes reaktionære arbejdsmarkedsreform skal væk
KPnet 10. april 2016

Styrk modstanden mod kapitaloffensiv, reaktion og krig –  Udtalelse fra de marxistiske-leninistiske partier i Europa
KPnet 15.  maj 2016

KPnet 11. juni 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater