Flertal for svensk udtræden af EU hvis briterne går ud

Hvis briterne stemmer sig ud af EU den 23. juni, er svenskerne parat til at følge efter. En meningsmåling for SVT Nyheter viser at i så fald vil 36 procent være for svensk udtræden, mens 32 procent ville være for fortsat svensk medlemskab.

 

sverige_ut_ur_eu_4
Svenskerne opfatter UK som en af deres nærmeste allierede i EU. I rigtig mange spørgsmål har den britiske og svenske regering stået på samme side. Til gengæld er Sverige ikke omfattet af de samme undtagelser som UK eller Danmark – bortset fra den væsentlige, at den svenske krone ikke er blevet byttet ud med euro, og heller ikke som den danske er fast bundet til den.

Hvis briterne derimod stemmer ja til at forblive i EU, vil der være et klart svensk flertal for også at blive. 44 procent ville stemme for at blive ved en svensk afstemning, mens 32 pct. vil ud under alle omstændigheder.

Også i Sverige foregår der en kampagne med krav om en ny svensk EU-afstemning. Den tegnes af Folkebevægelsen mod EU’s søsterorganisation Folkrörelsen Nej till EU.

Blandt dem som opfordrer til en ny svensk folkeafstemning om medlemskabet er folk som Mikael Wiehe, politikere som Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, Gustav Nipe, formand for Ung Pirat, og Marianne Berg, rigsdagsmedlem for Vänsterpartiet. Der er faglige folk som Eskil Rönerfra Havnearbejderforbundet, forfattere som Kajsa Ekis Ekman og Jenny Wrangborg samt mange andre.

Se

Vi vill också folkomrösta om EU

Den svenske modstand mod EU har altid været forbundet med kampen for at bevare den traditionelle alliancefrihed og neutralitet. Spørgsmålet om Sverige skal være med eller ej i NATO og EU har været blandt de politiske hovedspørgsmål i årtier.

Den svenske riksdag vil inden sommer træffe beslutning om den såkaldte værtslandaftale med NATO, der vil tillade NATO at placere krigsmateriel og mandskab på svensk territorium. Det vil være som et led i NATOs strategi for omringning af Rusland. I forvejen har Sverige en såkaldt partnerskabsaftale med NATO.

Værtslandsaftalen udgør et kæmpeskridt mod Sveriges integration i USAs og Vestens militærblok. Et flertal af svenskerne går ind for at bevare den alliancefri stillin´.

Folkrörelsen Nej till EU sendte i slutningen af 2014 et åbent brev til den nye statsminister Stefan Löfven og de to regeringspartier Socialdemokratiet og Miljöpartiet, der protesterer mod denne aftale, der blev indgået lige før et svensk riksdagsvalg – og uden at det blev et tema i valgkampen.

Brevet opfordrede til umiddelbar annullering af værtslandaftalen og partnerskabsaftalen med NATO – og en fastholden af en politik for alliancefrihed i fredspolitik, der tager sigte på neutralitet i krig.

Se

Öppet brev om Värdlandsavtalet med Nato
Nej till EU 7. november 2014


Se mere om meningsmålingen hos SVT

Svenska EU-stödet försvagas – om britterna lämnar
SVT 20. april 2016

KPnet 20. april 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater