EU klar med milliardhjælp til kapitalen – pengekassen er uden grænser og uden bund

EU er klar med en hjælpepakke på 750 milliarder euro direkte til opkøb i virksomheder – Folketinget diskuterer hjælpepakke til op mod 300 milliarder kr! EU sætter landene i spændetrøje og smalkost når det gælder udgifter til sundhed og anden velfærd, men der er der ingen smalle steder når det gælder krisehjælp til kapitalen.

Danmark er blevet foregangsland i EU med striben af hjælpepakker, og nu træder EU ind med endnu større planer om indsprøjtninger til europæisk kapital – og endnu mere centraliseret styring. Seneste bud på krisehjælp til dansk erhvervsliv er en ramme på vanvittige 300 milliarder kr. Og Den Europæiske Centralbank giver nu 750 milliarder euro i direkte kapitalstøtte til opkøb af værdipapirer i virksomheder!

EU kalder det “hjælp til at sikre vækst og beskæftigelse”, men ligesom vi ser det herhjemme står det klart, at det der gemmer sig bag politikerne og statsapparatets ‘samfundssind’ er sikringen af virksomhederne for virksomhedernes og investorernes egen skyld. Corona-krisen udnyttes til at skabe en situation, hvor overlevelse af virksomhederne og deres profit er alfa og omega, og skal betragtes som sådan af os alle. Stiller man spørgsmålstegn ved den sag udråbes man nærmest som landsforædder.

EU er nu klar til hvad de selv beskriver som en betydelig finanspolitisk støtte til virksomhederne og sætter i krisens tegn de normale regler om at staterne ikke må stimulere landets økonomi gennem erhvervsstøtte til de nationale virksomheder ud af kraft. Og især skal banksektoren beskyttes med særlige lettelser.

De enkelte lande kan søge om penge til statsstøtte til virksomheder, og deres ansøgning vil blive behandlet indenfor 24 timer. Når et giftigt kemikalie skal forbydes i EU tager det årtier – når det gælder hjælp til kapitalen er der ingen sendrægtighed eller bureaukrati!

EU har allerede godkendt at landene giver likviditetshjælp i form af tilbageholdt skat, moms osv, Den Europæiske Centralbank har sprøjtet penge ind i virksomhederne og udvidede allerede i sidste uge deres program med 120 milliarder euro, og i denne uge med yderligere 750 milliarder euro!

Der forhandles i disse dage om nye tiltag i Danmark, med forslag om vanvittige milliardbeløb i støttekroner til virksomhederne. Tallene vokser dag for dag, og senest med et forslag om 300 milliarder kr i krisehjælp til virksomhederne! Og man kan høre eksperter udtale, at der fint kan udbetales milliardbeløb som direkte indsprøjtning i virksomhederne, regeringen kan bare trykke nogle flere penge eller optage lån i udlandet – intet problem. Hvor mange milliarder var der lige til sygehusene, da de skulle ‘genoprettes’??

I Danmark som på EU-plan er det penge der tages direkte fra befolkningen og overføres til arbejdsgiverne.

Fiduser, konkurrence og udnyttelse af krisen er kapitalismens natur

Staterne og den overordnede EU-stat sætter ind med overlevelseshjælp til kapitalen som sådan, men samtidig fortsætter konkurrencekampen mellem de enkelte kapitalister og spekulanter indbyrdes. Ligesom det er en del af kapitalismens natur at udnytte enhver krise til nye forretningsmodeller og profitmuligheder. Finansielle eksperter giver f.eks. gode råd om hvordan man køber aktier op når de er billige pga coronakrisen og senere spinder guld.

Hjælp til kapitalen går ikke til ‘det store samfundsfællesskab’ – hvor virksomhederne som Brian Mikkelsen udtrykker det ”finansierer vores velfærdssamfund”. Det går til at sikre virksomhedernes fortsatte profit, herunder enhver fidus som de kapitalistiske gribbe kan finde på i den aktuelle krise.

Et eksempel fra de seneste dage er medicinalindustriens strandhugst i corona-pandemien. Her forsøgte den amerikanske medicinalindustri med Trump i spidsen, at sikre sig eneret på en corona-vaccine, der angiveligt er udviklet i Tyskland. Dette er tilsyneladende bremset pga den udbredte afstandtagen det blev mødt med, da det kom frem. Men der vil stadig blive spundet profit på en kommende vaccine ud fra de alment gældende principper i kapitalismen.

Herhjemme blev det for nylig afsløret, hvordan den danske mangemillionær Lars Tvede på idéoplæg fra Goldman Sachs fik gennemført en aktiespekulation med udgangspunkt i faldende aktiekurser og fik et udbytte på 100 %. Og han er uden tvivl ikke den eneste.

Mere EU-stat

EU kordinerer krisestyringen og hjælpepakkerne til kapitalen som det monopolernes Europa det er. Og EU benytter lejligheden til at tage nye skridt frem mod den fuldt udviklede unionsstat. De ydre grænser lukkes i foreløbig 30 dage. Også på andre måder centraliserer EU-staten. Køb af medicinsk udstyr forhandles f.eks nu centralt for hele EU.

I øjeblikket er det befolkningen der betaler for corona-krisen, der udnyttes som en kæmpe omfordelingsaktion – vi må sige Stop for regeringens og EU’s hjælpepakker til kapitalen!

Læs også

De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK
18. marts 2020

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne