APKs mindeord ved to svenske marxist-leninisters død

 Af Arbejderpartiet Kommunisterne

Kommunistisk Politik 3, 2016

anders_persson_hugo_torstensson

Anders Persson – Gösta (Hugo) Torstensson

Med kort tids mellemrum – i november og december 2015 – døde to svenske kommunister, som begge spillede en væsentlig rolle i arbejdet for at opbygge et marxistisk-leninistisk parti i Sverige.

Anders Persson blev 70 år, Gösta (Hugo) Torstensson 60 år gammel.

Anders Persson var en vigtig person i opgøret med indflydelsen fra den kinesiske revisionisme Mao Tse-Tung-tænkningen i Sverige og Norden i slutningen af 1970’erne og 80erne.

Han var en drivende kraft i grundlæggelsen i 1979 af Sveriges Kommunistiske Parti KPS, der sammen med det danske DKP/ML og ML-gruppen Revolusjon i Norge afviste ikke bare den sovjetiske, men også den kinesiske revisionisme.

KPS sluttede sig til den internationale marxistisk-leninistiske bevægelse sammen med Albaniens Arbejdets Parti og kammerat Enver Hoxha.

Gösta (Hugo) Torstenssons største indsats i den periode var som redaktør af partiets tidsskrift Kommunisten.

Han blev senere en hovedperson i modstanden mod svensk medlemskab af EU, som han i en årrække frem til nu var med til at præge gennem en stribe bøger og som redaktør af Folkerørelsen Nei til EU’s blad og hjemmeside. Nei til EU er den svenske søsterorganisation til Folkebevægelsen mod EU i Danmark.

Se Wikipedia om Gösta Torstenssons forfatterskab

Nei till EUs mindeord

KPS overlevede ikke de kontrarevolutionære storme i årene omkring 1989. I 1993 blev partiet nedlagt. Der har ikke siden eksisteret en marxistisk-leninistisk organisation i Sverige.

Arbejderpartiet Kommunisterne, som viderefører det revolutionære DKP/MLs (1978-1997) linje og politik, udtrykker hermed sin respekt ved de to svenske revolutionæres død.

Klaus Riis, tdl. formand for DKP/ML

Se også

PLI (Toufan): Ved to svenske marxist-leninisters død
KPnet 20. februar 2016

 

KPnet 17. marts 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater