Udenrigsministeriet: Mere Danmark i Vestafrika

Vestafrika er et af de steder, hvor Danmark længe har haft imperialistiske interesser, og de uddybes til stadighed. Som det også var den tidligere SR(SF)-regerings tankegang skal ulandsbistanden i stadig højere grad være en forretningsinvestering – og dansk militær skal sikre forretningen. Ikke mindst i Vestafrika, som udenrigsminister Kristian Jensen i disse dage besøger.

west-africa-mapMali er et af fokusområderne. Her prioriterer regering ‘sikkerhed’ og der udsendes snart en forstærkning bestående af danske specialstyrker, politibetjente og et transportfly, som skal styrke operation MINUSMA, det militære samarbejde mellem FN og EU om at sikre magten hos kræfter, der er positive overfor vestlige investeringer.

Udenrigsministeriet meddeleler d. 22. februar:

“Mali er med Libyens sammenbrud kun én grænse fra Europa. Derfor påvirker ustabilitet i Mali og Malis nabolande også Danmarks og Europas sikkerhed – og kan samtidig bidrage til yderligere migration mod Europa. Derfor er Mali en prioritet for regeringen, og vi er til stede med en bred og samtænkt indsats, hvor vi anvender hele vores udenrigspolitiske værktøjskasse. Regeringen har med et stort flertal i Folketinget besluttet at øge bidraget til FN’s mission i Mali. Der udsendes snart danske specialstyrker, politibetjente og et transportfly, som skal indgå i FN’s vigtige arbejde med at skabe fred og stabilitet. “

Og hvem var det lige der skabte ‘ustabilitet i Mali’ og var skyld i ‘Libyens sammenbrud’ som vi nu skal tage os af? Det gjorde bl.a. danske F-16 bombefly under ledelse af først USA og siden NATO.

I Libyen var der ikke et folkeligt arabisk forår som i Tunesien eller Egypten. Det var et vestligt støttet ‘oprør’ og kupforsøg, der i 2011 førte til borgerkrig og derefter til invasion og krig, som også Danmark deltog i. Følgerne var at Gadaffis styre blev væltet og at landet siden har været i opløsning, med en stor mængde efterladte våben, der bl.a. blev leveret af Saudi Arabien og tilstedeværelsen af  terrorgrupper, der senere spredte sig til andre afrikanske stater, bl.a. Mali.

Stabilitet i Vestafrika – vendt mod en revolutionær udvikling

Danmark prioriterer Nigeria, Niger, Mali og Burkina Faso og ‘stabilitet’ i hele Vestafrika – et område af Afrika med folkelige opstande og revolutionære bevægelser. Muligheden for revolutionære og ægte demokratiske ændringer af samfundene i Afrika betragtes af den danske regering som problemer der må ryddes af vejen.

Med Udenrigsministeriets egne ord:

“Besøget til Nigeria symboliserer på mange måder regeringens nye tilgang til Afrika, som er gået fra fokus på primært udvikling til fokus, der i højere grad er på vækst, investeringer og handel – og bredere udenrigspolitisk samarbejde. Men Afrikas udvikling kan også blive en udfordring, hvis den ikke håndteres i rette tid og på rette vis”.

Regeringsbesøgene og den militære indblanding går hånd i hånd med de milliardstore investeringer, som A P Møller Mærsk, Novo Nordisk og Grundfos bl.a. foretager i de vestafrikanske lande.
Penge, løgne og soldater: Dansk imperialisme i Burkina Faso og Vestafrika
KPnet 3. december 2014

 

Læs pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet her
Mere Danmark i Vestafrika, mere fokus på vækst og sikkerhed

Læs også

Brød og Frihed
Pjece om den revolutionære opstand i Burkina Faso 2014 og det ulmende oprør i Vestafrika
Oktober Forlag

KPnet 23. februar 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne