Finland: Frontalt EU-angreb på retten til kollektive overenskomster

storstrejke Finland sep 2015_eu-fagligt netvaerk

EU fører en konsekvent kamp mod arbejderklassens organisering, hvor retten til kollektive overenskomster undermineres under overskriften ‘fleksibilitet’. Nu sættes der et stød ind mod de finske arbejdere, der kan danne mønster for hele Norden, hvis det går igennem.

De finske arbejdsgivere og den finske regering arbejder i fællesskab for efter EU-skabelon, at fjerne de finske arbejderes ret til at indgå kollektive overenskomster.

Der skal indgås en samfundspagt, der via lønnedgang og længere arbejdstid angiveligt skal forbedre den finske konkurrenceevne, et andet ord for større profitter til arbejdsgiverne.

Den finske erhvervsminister er den tidligere EU-kommissær Olli Rehn, der som kommissær stod i spidsen for at udvikle EU’s ‘fleksibilitetspolitik’ og ‘kriseløsninger’.

Planen er at den nye lovgivning skal ligge klar til maj – og indtil videre indgår fagtoppen – bortset fra transportarbejderforbundet, der trak sig, da planen blev lagt frem – i forhandlingerne om dette frontalangreb på den finske arbejderklasse.

Den finske regering arbejder i øjeblikket også med planer om en form for borgerløn, der skal fastsættes politisk.

EU-fagligt Netværk skriver:

– Netop svækkelsen af de kollektive overenskomster og muligheden for at indgå ringere lokale aftaler, har spillet en stor rolle i udmanøvreringen af fagbevægelsen i lande som Grækenland, Spanien og Portugal. Her har ”arbejdsmarkedsreformer” ført til, at overenskomstdækningen er styrdykket, og antallet af arbejdere på mindsteløn eller mindre er vokset dramatisk. En udvikling som har bidraget til at trække landene endnu dybere ned i krisen.

Læs videre i artiklen hos EU-fagligt Netværk

Nordisk model krakelerer

Læs også
Finlands regering indfører eksperiment med borgerløn


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne