Anne Marie Helger: Hyldesttale til Annisette Koppel

Gelsted-Kirk-Scherfig fondens prisoverrækkelse i Krudttønden søndag den 8. november 2015

helger-anni_thomas_buch.jpg

Annisette og Anne-Marie Helger ved protest mod fængslingen af maleraktivisterne, der protesterede mod Irak-krigen (2003)


Anne Marie Helger skriver på facebook:

Det blev en dejlig fejringsdag i Krudtønden. Trods højt efterårsvejr var der stuvet, og sikke en stemning. Alle tre Gelsted-Kirk-Scherfig prismodtagere fik velfortjente roser. Der var lyrik på højt plan, musik, og Annisette gav en helt eventyrlig intim koncert.
Her er min hyldesttale:

Gelsted-Kirk-Scherfig-fonden ønsker at hædre Annisette. Og hvem vil ikke det? Jeg tør nok sige, at det er vi mange, der gerne vil. Det vil næsten hele Danmark – det vil alverden. Tænk, at det er faldet i min lykkelod at være den, der får lov til at begrunde valget.

Det vil jeg gøre autointakt og uautoriseret. Annisette er uovertruffen.

Hun er helt sin egen – har ikke sin mage, kort sagt mageløs, bedrøveligt nok også i mere end en forstand. Original. En musikalsk legende. Men først og fremmest en genial kunstner, et stort menneske med et ræverødt, varmt bankende hjerte for alle de svageste i samfundet.

En sand Samvittighedskunstner, der aldrig går på kompromis, der ikke er til fals. Igennem alle årene, lige siden Anisette brød igennem, har der ikke været nogen slinger i troværdighedsvalsen. Med Thomas Koppel og med døtrene Billie og Naja med svigersønner, børnebørn og bandmedlemmer ved sin side har de altid vist vejen og altid vist os, hvor vigtigt det er vælge side og vise, hvis side man har valgt at være på. Være der for de små, som ikke har kræfter til selv at råbe op.

Når Annisette opløfter sin stemmes storslåede, magiske kraft og lader den bruse ud over os alle sammen, så føler vi os løftet, båret ud over al verdens elendighed. Så ved vi, at her klinger en ægte, sand røst. Det her er sange for livet, med livet som indsats, det er en stemme, der vækker til mod og styrke. Det er, så englene synger – nej, englene kan slet ikke synge så passioneret, men de ville gøre det, hvis de kunne, og hvis de turde.

Jeg tror nok, jeg taler på alles vegne her i Krudtønden, når jeg siger: Det er en medsøster, et medmenneske, en stjerne som dig, Annisette, der gør, at man får kræfter til selv som ældre førstegangsdøende ikke at give op, men at blive ved, som du altid har gjort det, blive ved med at gå på barrikaderne for menneskeværdig lighed, for fred, frihed og solidaritet.

Til kamp mod uret, uanstændighed og ulighed. Til kamp mod alle de ukultiverede kræmmersjæle.

Tillykke – hvis nogen har fortjent denne fornemme Gelsted-Kirk-Scherfig-fondpris, så er det dig, Annisette Koppel, du dejlige, danske, autentiske, vilde rose!
Du er inkarnationen af ren, uforfalsket, everlasting flower power.

Kærlig, beundrende, tiljublende hilsen fra

Anne Marie Helger

Facebook her

Mandag den 9. november var der premiere på ’Savage Rose – en teaterkoncert – en sang for livet’ på Teatret ved Sorte Hest i København. Det er et stykke baseret på 10 sange fra Savage Roses danske sangbog, fremført af fire skuespillere og musikere fra en ny generation. Den spiller indtil den 21. november

Se anmeldelse her


Savage Rose – Sorte Hest

 

KPnet 10. november 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater