Gennem en taktisk ændring af reglerne har EU gjort det muligt at åbne for produktion af nye genmodificerede afgrøder i EU-landene. Flere nye ansøgninger er på vej og tilladelser forventes at komme i hurtigt tempo
Modstanden mod GMO er stor i de europæiske lande, og kun ganske få genmodificerede afgrøder bliver i øjeblikket dyrket indenfor EU. En ny EU-beslutning der gik endeligt igennem i foråret, kunne på overfladen lyde som et fremskridt, men den baner reelt vejen for en stor udvidelse af dyrkning af genmodificerede planter. Firmaerne Pioneer og Dow er allerede klar med ansøgninger om tilladelse til at sende fire nye GM majssorter til dyrkning i EU.
Det er velkendt og videnskabeligt underbygget, at genmodificerede afgrøder formodes at være kræftfremkaldende. Den kendte årsag bag denne effekt er den brug af sprøjtegifte som RoundUp, der oftest følger med de genmodificerede planter på grund af deres fremmanipulerede modstandsdygtighed overfor giftstofferne. Det gælder da også for de planter, der nu er på vej til Europas marker.
Den sygdomsfremkaldende virkning har ikke forhindret EU’s fødevaremyndigheder i at godkende en række GM-afgrøder, det har bare skortet på EU Kommissionens lyst til at ekspedere sagerne videre, uden tvivl fordi modstanden mod GMO er så stor.
Sidste år fik EU så løst knuden, idet de meget listigt fik gennemført en mulighed for de enkelte EU-lande til at sige nej til dyrkning nationalt. Det kunne lyde som et fremskridt, men i sammenhængen var effekten at løsne den for de multinationale firmaer så ‘fastlåste’ situation op.
Den samlede blokering for GM-udviklingen var nu væk. Efter de gamle regler kunne et kvalificeret flertal i EU-landene sige ja eller nej til ansøgninger om nye godkendelser. Der var et flertal blandt landene imod, og selvom Kommissionen faktisk ifølge EU’s regler havde ‘retten’ til at tage afgørelsen udenom dette flertal, har man ikke turdet gøre det.
De enkelte lande har nu fået ret til at forbyde dyrkning af hver enkelt afgrøde. Eller rettere, de kan søge producenten om at få lov! I EU er det firmaerne der ejer markedet, ikke befolkningen.
Et land kan – måske – også få lov til at forbyde GM-afgrøder som sådan. Det kræver bare nogle meget særlige begrundelser. Det vil ikke blive accepteret at et land blot siger nej til GMO. Flere lande ønsker det, bl.a. Ungarn, Tyskland og Skotland.
Hvordan situationen ser ud i det danske Folketing er ifølge Ingeniøren d. 18. september uklart.
Mens Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet formodes at være imod GMO og Venstre, Liberal Alliance og Konservative er tilhængere, så er Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne tavse. Kirsten Brosbøl (S) udtalte imidlertid i hendes ministertid, at hun ikke så nogen grund til at forbyde GMO. Hun syntes godt om idéen med at tage stilling fra sag til sag.
Med hensyn til de konkrete ansøgninger er det reglen, at de enkelte lande skal søge om lov til et forbud hos producenten inden de godkendes i EU. Der er ikke kommet nogen indsigelser fra Danmark på nuværende tidspunkt.
Lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer er begejstrede ved tanken om at få disse patentbaserede planter ind i landet, hvis sundhedsskadelige virkning dels er kendt og sandsynligvis også rummer endnu ikke erkendte skadevirkninger.
Den nye lovgivning kan også ses som en forberedelse til det pres fra multinationale producenter, der vil opstå, hvis handels- og investerinsaftalen TTIPmellem EU og USA vedtages.
Amerikanske firmaer venter utålmodigt på at kaste genmodificerede produkter på det europæiske marked i stor stil og vil forlange friheden til at gøre det.
EU levner ikke plads for sundhed og gode levevilkår. På dette som på alle andre områder gælder det: Der er ingen fremtid i EU.
Læs også
Beslutning i EU’s ministerråd: Miljøministre enes om tvivlsomt ‘ret’ til at tage nationale beslutninger om GMO
KPnet 13. juni 2014
Efter mere end ti års slagsmål: Gensplejset majs på vej til europæiske marker
Ingeniøren 18. september 2015
KPnet 19. september 2015
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne