Håndslag for fremtiden

Leder, Håndslag nr. 3, 2015

Tidsskriftet Håndslag er udkommet i snart 30 år. Første nummer blev udgivet i 1985 af Erhvervshæmmede fra Frihedskampen, der senere blev til Aktive Modstandsfolk. Fra 1995 blev Håndslag fællesblad for Aktive Modstandsfolk og Folkebevægelsen Mod Nazisme. Det nye nummer er det første efter Frede Klitgårds død

Af Ebbe Riis Klausen

Ukraine_E_med_ansigt.png Ebbe Riis Klausen – redaktør af det antifascistiske tidsskrift Håndslag

I alle 30 år har Frede Klitgård stået ved roret. Han var blandt initiativtagerne til bladet, har været den væsentligste faste skrivende kraft på bladet, og ikke mindst har han været bladets redaktør i hovedparten af dets eksistens.

Med Håndslag fik modstandsbevægelsen i de sidste tre årtier det  nødvendige stridsskrift, der har formået at fremdrage, dokumentere og forbinde dens  erfaringer, dens kamp og det sejrrige oprør fra dengang med kampen for fred og frihed, mod krig og fascisme af i dag.

Håndslag har i rigt mål tilbagevist fejlagtige og bevidste forfalskninger og bagtalelser af modstandsbevægelsen.

De Forenede Nationer FN  blev stiftet på dette grundlag – på opgøret med nazisme. Og Danmark blev medstifter af FN udelukkende fordi befolkningen med modstandsbevægelsen den 29. august 1943 fyrede samarbejdspolitikerne.

Fredes markante pen vil blive savnet i kommende numre af Håndslag. Og bladets fokus vil, med en redaktion af folk, som er født efter befrielsen,   i nogen grad ændres til i højere grad at fokusere på dagens globale kamp for fred og frihed,  mod krig. Med mere stof omkring den aktuelle antifascistiske træk og udviklinger.

Naturligvis skal modstandsbevægelsens dyrekøbte erfaringer stadig fastholdes og forbindes med dagens aktuelle spørgsmål og kampe.

Der  er masser at tage fat på.  I sidste uge f.eks. kom det frem, at man i USA har 55 gange så stor en risiko for at blive skudt af en betjent end af en fremmed!  Eller at  USA konkret opererede med atomangreb i halvtredserne på Rusland, Kina, Polen og andte lande, der angiveligt kunne koste mere end 100 mio. liv.

Den ny regering i Danmark fortsætter krigspolitikken og insisterer på, at Danmark skal bruge 30 milliarder på indkøb af nye krigsfly, der skal bruges langt fra Danmarks grænser.

Tilsyneladende har det nazistiske Danskernes Parti fået blod på tanden efter accepten af deres deltagelse på det såkaldte folkemøde på Bornholm. Nu vil de samle underskrifter ind til opstilling til næste folketingsvalg. Og på den anden side, symptomatisk for tidens  negative udviklinger, har regeringen i Kiev, Ukraine,  netop forbudt kommunister at stille op til valg og slettet dem fra valglisterne.

Det antifascistiske tidsskrift Håndslag er der brug for.

Nazismen blev nok slået i 1945. Den blev ikke udryddet.

Håndslag: Bog og ny hjemmeside

Tidsskriftet Håndslag udkommer hver tredie måned som kvartalstidsskrift. Frede Klitgård havde ved sin død i begyndelsen af juni færdigredigeret det meste af nummer 3, 2015. Det er netop udkommet – og er samtidig blevet et mindenummer for dets mangeårige redaktør

Frede Klitgårds bog ‘Sejrrigt oprør’ med 119 udvalgte artikler fra Håndslag gennem årene udkommer den 29. august

Se

29. august 2015 kl. 14-16: Bogpræsentation og reception

Se

Håndslags nye hjemmeside

https://haandslag.wordpress.com/
Sammen mod krig og fascisme: Det antifascistiske tidsskrift Håndslag på nettet
KPnet 21. juni 2015

Netavisen 24. august 2015

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne