Arrogant Ryanair nedtrapper Billund: Til kamp mod lavprisskruebrækkerselskabet!

Ryanair truer med at nedlægge sin base i Billund lufthavn og nedlægge en række ruter. Flyselskabet vil nedlægge arbejdspladser, hvis de ikke får lov til at feje fagforeningerne ud af banen og skalte og valte som de selv vil. Ryanair udnytter EU’s arbejderfjendske arbejdsmarkedsregler. Kampen står om retten til tegne kollektive overenskomster og være faglig organiseret. Hverken mere eller mindre. Der er sympatikonflikter fra den 18. juli.

 

Ryanair har fortsat sit arrogante skuespil på pressemøde efter pressemøde med en sand regn af trusler om det ene og det andet, afvekslende med fordømmelse og hån mod danske fagforeninger.

”Vi lukker basen i Billund fredag nat, hvis fagforeningerne vælger at lave blokade. Vi har givet fagforeningerne frist til onsdag (14. juli) kl. 17.00, udtalte Chief People Officer Eddie Wilson på tirsdagens pressemøde i Billund.

Sagen har hele tiden været klokkeklar. Kampen står om retten til tegne kollektive overenskomster og være faglig organiseret. Hverken mere eller mindre. Selv Arbejdsgiverretten har måtte anerkende at den varslede konflikt er fuldt lovlig.

Ryanair vil forsørge at lave en ny ”Vejlegård” som en kamp mod fagbevægelsen. Og mange vil sikkert huske billederne af Venstre- og Dansk Folkepartis politikkere, der mæskede sig i stegt flæsk i kampen mod arbejderne og retten til kollektiv overenskomst.  Denne gang skal det hedde sig at det er de københavnske fagforeninger mod de jyske arbejdere, der gerne vil beholde deres job.

Til nedlæggelse af ruter og arbejdspladser i Billund, siger den lokale HK formand i Billund Henny Fiskbæk:
“Det er i forvejen helt normalt, at der skæres markant ned i ruterne om vinteren. Jeg er overbevist om, at det mere er en iskold kalkule, hvor de tilpasser kapaciteten til behovet, fordi der er fly, der alligevel dårligt betaler sig. Og så bliver det brugt som et mediestunt i forbindelse med deres kamp mod en overenskomst,”

Det er kendt, at løn og arbejdsforhold hos Ryanair generelt er langt dårligere og ligger langt under dansk overenskomst.

En nyansat stewardesse hos Ryanair må typisk tage til takke med en månedsløn på omkring 10.000 kroner efter skat. Hun får også kun løn for de timer, hun er i luften, hun skal selv betale for sin uniform, og får ingen løn under sygdom.

Ryainair er Europas største lavprisselskab og kendt for at tjene sine formuer på at bekæmpe arbejdernes rettigheder og faglig organisering over hele EU.

Selskabet benytter sig af EU’s arbejdsmarkedsregler og viser for enhver, hvad de betyder i praksis. Overalt sætter selskabet de kollektive nationale overenskomster ud af kraft og nægter retten til faglig organisering.

Serviceforbundet og Flyvebranchens Personale Union har varslet konflikt mod Ryanair og syv andre LO forbund har varslet sympatikonflikt i København fra den 18.juli og i Billund fra den 24.juli.

Solidaritetskampagnen med ”Luftens helte” har fået støtte fra mange fagforeninger også internationalt. For kampen mod social dumping er en afgørende fælles kamp.

Se mere på facebook hos

Luftens Helte

Netavisen 14. juli 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater