Tyrkiet: Alle 26 ledere af Taksim Solidaritet frifundet – Kalder til ny demonstration 1. maj

Alle anklagede i sagen mod Taksim Solidaritet er blevet frikendt. Var de blevet dømt, kunne de have fået op til 14 års fængesl. Det er en vigtig sejr – men Erdogan-regeringen vil fortsætte sine politistatsmetoder over for kritik og opposition. 1. maj vil blive en test i forhold til de nye skærpede sikkerhedslove. Der indkaldes igen til demonstration på Taksim-pladsen.

 

Bannere fra Tyrkiets Arbejderparti EMEP ved demonstration på Taksim-pladsen i Istanbul De netop frikendte ledere af Taksim Solidaritet opfordrer til ny demonstration på Taksim Pladsen 1. maj 2015

En domstol i Istanbul har den 29. maj frikendt 26 ledere af Taksim Solidaritet, der koordinerede de brede folkelige protester mod Erdogan-regeringen i forbindelse med forsøget på at omdanne Gezi-parken til en byggeplads.

Protesterne bredte sig over hele landet og forlangte regeringens afgang. Der blev slået hårdt ned. Adskillige blev dræbt, mange såret og hundredvis fængslet og siden stillet for en domstol.

De ledende aktivister fra Taksim Solidaritet  – heriblandt fremtrædende intellektuelle og politiske og faglige ledere – var anklaget for at forstyrre den offentlige orden og organisere ulovlige protester gennem de sociale medier.

128 organisationer var med i paraplyinitiativet Taksim Solidaritet. Blandt de 26 anklagede var Ender Imrek og Ercüment Akdeniz, to medlemmer af ledelsen af EMEP, APKs tyrkiske broderorganisation.

Også fem ledende medlemmer, der udover samme anklager som de øvrige også  blev beskyldt for at danne en ’kriminel organisation’, blev pure frikend. De  stod til 14 års fængsel, hvis de blev dømt.

Skueprocessen blev indledt i 2014 og har varet næsten et år.

Se

Turkey stages ‘show trial’ of Taksim Solidarity Platform members for ‘organizing’ Gezi protests
AFP, Hürryet 12. juni 2014

Mücella Yapici, bestyrelsesmedlem af Fagforeningen for tyrkiske  advokater, ingeniører og arkitekter, og en af de fem hovedanklagede, konstaterede:
– Vi blev alle frikendt. Det var en absurd sag, som havde til hensigt at stemple Taksim Solidaritet som en kriminel organization.

Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International har hele vejen igennem  fordømt retssagen som en skueproces og har forlangt anklagerne droppet siden den blev indledt i 2014.
– Jeg hilser afgørelsen velkommen, men sagen skulle aldrig have været for retten til at begynde med, siger Andrew Gardner fra Amnesty.

Retssagerne mod Taksim Solidaritet udløste en omfattende international protestbevægelse. Frifindelserne er en vigtig sejr, men de får ikke Erdogan-regeringen til at holde inde med repressionen.

Emma Sinclair-Webb fra  Human Rights Watch betegner dommen som uvæsentlig for den tyrkiske regering:
– At bringe dens kritikere for en domstol er en metode til at miskreditere og chikanere dem, siger hun.

Erdogan har gentagne gange beskyldt deltagerne I Gezi Park og Taksim-protesterne for at være ‘terrorister’ og har lovet en endnu hårdere linje mod demonstranter og protester i gaderne.

For en måned siden vedtog det  tyrkiske parlament en række nye sikkerhedslove, som Amnesty International betegner som ‘drakoniske’. De giver politiet myndighed til at skyde demonstranter og tilbageholde arresterede i længere tid. Torturen i tyrkiske fængsler har været berygtet i årtier.

Se

Tyrkiet: Erdogans politistat
Netavisen 15. april 2015

Erdogan fortsætter med at undertrykke al opposition og skabe et stadig mere autoritært system I Tyrkiet.

De skærpede politistatslove er på plads op til arbejdernes international kampdag 1. maj, hvor der traditionelt er omfattende protestdemonstrationer, som ofte er endt i sammenstød med politiet.

Efter frifindelserne udsendte Taksim Solidaritetsgruppen en pressemeddelelse, hvor de krævede at retssagerne mod aktivister i en række andre sager indstilles.

Den erklærede også, at den vil gennemføre 1. maj-manifestationen på Taksim-pladsen, som det var tilfældet i 2010, 2011 og 2012.

Se også

Appel fra Tyrkiets Arbejderparti EMEP: Støt medlemmerne af Taksim Solidaritets-gruppen der trues af lange fængselsstraffe
Netavisen 29. marts 2015

De anholdte fra Taksim Solidaritet må løslades straks

Netavisen 10. juli 2013

Protesterne i Tyrkiet; Opråb fra Taksim Solidaritet
16. juni 2013

 

 

Netavisen 29. april 2015Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne