Børn – ikke bomber: Atombaserne ud af Skotland!

Kampen mod de engelske atomubåds-baser i Faslane, Skotland lever i bedste velgående. Basen ligger tæt på millionbyen Glasgow og opfattes af befolkningen som et bombemål. Den seneste blokade af basen blev holdt under sloganet Bairns Not Bombs – børn, ikke bomber – og samlede bl.a. mange familier med børn. I takt med udviklingen at den nationale selvstændighedsbevægelse i Skotland har kampen mod ubådsbasen også fået et stærkt aspekt af national løsrivelse.


Det lykkedes ved den seneste blokade at holde atombasen i Faslane lukket i 6 timer. Fotos: ScrapTrident

Ubådsbasen i Faslane i Skotland blev forberedt under Thatcher i 1980’erne og blev taget i brug kort efter murens fald, hvor det ellers hed sig fra Vestens side at enhver krigsfare var ovre. På trods af dette har NATO-landene i perioden oprustet i voldsomt omfang og indrulleret det ene østland efter det andet i krigsalliancen.

Konservative og Labour står sammen om atomprogrammet

Hvis Skotland vinder selvstændighed står England overfor at miste sin atombase, hvis eksistens både De Konservative og Labour opfatter som ‘en hjørnesten i brittisk forsvar’ som et afgørende led i det brittiske atomvåbenprogram Trident. Opsigelsen af aftalen om basen er et vigtigt skotsk krav i den brittiske valgkamp, hvor Scottish National Party (SNP) stor til at vinde næsten alle Skotlands valgkredse.

I valgkampen har det konservative parti bekræftet, at det er deres plan at forny atombasen med 4 spritnye atombevæbnede ubåde. Da muligheden blev luftet for en alliance mellem SNP og Labour for en lukning af basen, gik Ed Milleband ud med en klar melding om at Labour støtter helt og fuldt op om basen og indkøb af nye ubåde.

Alle opstillede skotske partier vender sig imod atombasen.

Adgang til basen lukket i 6 timer

Ved blokaden låste demonstranterne sig sammen eller lænkede sig til betonrør. Flere familier lænkede sig sammen og var beredt på at blive arresteret sammen. Et af formålene er at gøre basen og tilstedeværelsen af atomvåben synlig for at øge bevidstheden og mobiliseringen.


Også vejene blev blokeret

Det lykkedes at holde basen lukket i ca 6 timer, hvor de ansatte var forhindret i at komme ind. 34 demonstranter blev anholdt, heraf de 32 af skotsk politi, mens det brittiske efterretningsvæsen anholdt to af af demonstranterne.

Se videoen Faslane protest

Scrap Trident Blockade Shuts Down Faslane
Trident Ploughshares 23. april 2015

Se også
Fredsaktiv – Ulla Röders side med baggrund om kampen mod atombasen i Skotland
Stop Terrorkrigen

Netavisen 27. april 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne