Hvad ligger bag krigen mod Yemen?


Af İhsan Çaralan

Medlem af Tyrkiets Arbejderparti EMEPs ledelse



Den truende krig om Yemen er startet. Det rapporteres, at 100 saudiske fly har bombet Yemens hovedstad Sanaa, som for nylig blev erobret af Houti-oprørere, og hen ved 150.000 soldater er gået ind i Nordyemen med henblik på en landoffensiv.

Det rapporteres også, at den saudiske offensiv i Yemen støttes af Ægypten, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De Forenede Arabiske Emirater, Qatar, Bahrain og Pakistan. Ifølge rapporterne er USA ikke involveret i offensiven, men forsyner den med efterretninger og logistisk støtte.

I Yemen, med en befolkning på 25 millioner og det fattigste land i regionen, indtog Houti-oprørerne Sanaa i januar 2015 og nedsatte et ’præsidentielt råd’ med fem medlemmer.

De reaktionære og imperialistmagterne, der opererer i regionen, har altid spillet en rolle i stridighederne i Yemen, som har en vital strategisk beliggenhed for transport af olie fra Golfen gennem Det røde hav. Men de regionale reaktionæres og imperialisternes intervention har aldrig før været så direkte.

De, som har fulgt udviklingerne i regionen, har været klar over, at Saudiarabien og USA ikke ville vende et blindt øje til et Houti regime i Yemen. Især for Saudiarabien vil en Houti-regering opfattes som en ’shi’itisk kniv’ i ryggen.

Shi’iterne i Yemen, som udgør den sydligste spids af den ’shi’itiske halvmåne’ i Mellemøsten, er også forbundet med det shi’itiske befolkningsflertal i Saudiarabien og Golf-staterne.

Da Houti-oprøret startede i Yemen, gik diskussionen på, ‘om Saudiarabien eller Iran ville vinde i Yemen’ mere end på ‘Hvem vil regere i Yemen?’. Houtiernes  efterfølgende magterobring i Yemen blev over hele verden set som ‘Irans sejr i Yemen’.

Uden tvivl skabte den shi’itiske sejr panik blandt monarker og på kongetronerne i Suadiarabien og andre Golf-stater, fordi den store shi’itiske befolkning i disse lande også er de mest undertrykte og de fattigste.

Desuden kæmper iranske ’revolutionsgardister’ og højtstående militære (generaler indbefattet) som en del af modoffensiven mod Islamisk Stat efter Mosuls fald. Dette er mere end et anliggende mellem trosfæller:  Irak og Iran bliver allierede. Det betyder også, at i det omfang truslen fra IS afværges, vil Irak være et land under control af Iran. USA og de øvrige vestmagter forstår dette.

Derfor er ’Yemen ikke bare Yemen’ og ’Houtierne er ikke bare houtier’! Hvis det var tilfældet ville striderne bare være Yemens, eller højst Saudiarabiens, problem. Men det er ikke tilfældet. Tværtimod er konflikten i Yemen i forhold til det større regionale billede blevet et varmt område i konflikten mellem ‘shia og sunni’. Således regeres alle de ti lande, som udgør den angribende ’koalition’ i Yemen, af sunni-islam.  (*)

Som ventet har det tyrkiske udenrigsministerium støttet operationen. Udtalelsen ‘til støtte for Saudiarabiens militære intervention i Yemen’ hævder, at ‘militæroperationen vil bidrage til et legitimt styre i Yemen.’

Men hvad vil Tyrkiet have at sige over Jemen? Især når man forstår, at konflikten ikke er så let at kontrollere.

USA, som er allieret med Irak og Iran i en nordligste spids af ‘den shi’itiske halvmåne’ i Mellemøsten, er allieret med Saudiarabien imod Iran på dens sydligste spids.

Det er ikke den store modsætning, som det kunne synes. Ikke desto mindre er det et tegn på, hvor bedrageriske modsætningerne i Mellemøsten er blevet.

(*) Ægypten og Tyrkiet er uenige om det muslimske broderskab, men det er en discussion og en konflit inden for sunni-islam. De står sammen mod shiiterne.


Først offentliggjort i avisen Evrensel 27. marts  2015

Netavisen 6. april 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater