Seværdigt TV-program: Verdens værste og verdens sundeste kost 

I programmet Verdens sundeste kost, der blev vist på DR2 d. 22. marts rejser journalisterne verden rundt for at finde verdens værste og verdens sundeste kost. Ikke overraskende viser den industrielle junkfood sig at være fuldstændig ødelæggende for menneskers helbred. Det viser sig også, at der rundt omkring i verden stadig findes samfund, hvor den lokale madkultur endnu ikke er udraderet, men består af lokalt tilpasset og lokalt dyrket eller fanget naturlig mad – sund mad.

Kan ses indtil 30. marts


Kosten på Marshall Øerne rangeres som verdens værste

Journalisterne rangerer i udsendelsen verdens lande på en liste fra 50 til 1. Nr 50 har verdens værste og mest usunde kost.

Nr 50: Marshall Øerne

Verdens værste kost finder de på Marshall Øerne i den sydlige del af Stillehavet. Her har befolkningen verdens højeste forekomst af diabetes. Hvorfor?

Besøg hos øernes befolkning viser et køkken, der udelukkende består af importeret, industriforarbejdet dåsemad bestående af oksekød og skinke, hvor selv grøntsagerne kun kommer fra dåse. Dertil spises hvide, polerede ris og kalkungumper!

Frisk frugt, grønt og fisk er altsammen dyrere af købe på Marshall Øerne end industrimaden. Det lokale landbrug og fiskeri blev med ét slag spoleret, da USA i 1944 besatte øerne og brugte området til at prøvesprænge atombomben på Bikiniøerne. Det folk der oprindeligt kaldets ‘havets folk’ og opfandt deres særlige havgående kanoer for flere tusinde år siden driver ikke længere fiskeri.

Siden har også maden været ‘made in USA’.

Nr 49: Mexico

Der er mange veje til en ødelagt og voldtaget madkultur. Mexico ligger som listens nr 49. Umiddelbart kan det virke overraskende i et land man forbinder med en kost med stor vægt på bønner, majs og andre grøntsager.

Sådan var det engang, men ikke længere. I 1994 indgik Mexico i frihandelsaftalen NAFTA med USA og Canada, og dette har totalt ændret befolkningens kostvaner. Man spiser stadigvæk tortillaer, men også i Mexico er næsten al daglig kost for den brede befolkning industrifremstillet og baseret på stivelsesholdigt korn, majs og sukker.

Aftalen betød at billig industriforarbejdet mad blev kastet ind på markedet og dumpede de lokalt fremstillede fødevarer.

Hver tredie indbygger er nu svært overvægtig, og børnenes tænder ødelægges af enorme mængder af sodavand.

Sund kost

Udsendelsen viser, at sund kost kan være mange ting. Inuitter der tidligere levede af fangst led ikke som de tilkommende søfarere af skørbug. Ved at spise de planteædende fangstdyrs indvolde fik de tilført både planteføde og C-vitamin.

Hjerte- karsygdomme var heller ikke et problem.

Nr 24: Etiopien

Nu besøger journalisterne det første land der tipper listen og viser et eksempel på sunde madvaner.

Kun i de store byer er vestlig kost vundet frem, mens man i landområderne stadigvæk lever af hvad det lokale landbrug kan frembringe, nemlig en næsten 100 % vegetabilsk kost baseret på bl.a. bønner, stærke krydderier og urter.

En af de vigtige fødevarerne er den glutenfrie kornsort teff, en kornsort, der er rig på protein og fiber. Et hollandsk firma tog dog patent på teff i 2007, på trods af at det har været basisføde i Etiopien i årtusinder.

Firmaet gik hurtigt fallit, men mens firmaets partnere kører patentet videre, mener de at de er frigjort fra den oprindelige kontrakts forpligtelser overfor Etiopien!

 

Næste udsendelse vil vise flere sunde madkulturer. De vil utvivlsomt alle bygge på lokalt landbrug og landenes traditionelle kost. De vil hverken indbefatte højfruktose majssirup, genmodificerede fødevarer, sodavand eller dåsemad.

Se udsendelsen fra DR2 her

Kan kun ses til d. 30. marts 2015

Læs også

NAFTA’s 20-Year
Public Citizen

Risks of Etiophia losing its natural resources: The case of Teff as example
The Ethiopia Observatory 27. februar 2015

Fruktoserig majssirup: EU åbner for fri import af giftigt sukker
Netavisen 30. oktober 2014

Samfundsskabte sygdomme: Diabetes 2 og kampen om verdens genbank
Netavisen 31. marts 2014

EU’s patentdomstol: Kun for de multinationale
Netavisen 5. marts 2014

Fødevareindustrien og sundhedspolitikken: ‘Som at lade Dracula lede en blodbank”
Netavisen 14. oktober 2013

 

Netavisen 23. marts 2015

.

Ingen resultater