Terror i København: 2 dræbt, 5 politi- og PET-folk såret, formodet gerningsmand skudt

 


Et terrordrama i København lørdag eftermiddag med et skudattentat mod et debatmøde i Krudttønden nør Idrætsparken på Østerbro, arrangeret af Lars Vilks-Komiteen, og fortsatte med et attentat ved den jødiske synagoge i Krystalgade om natten, afsluttedes ifølge politiet med at den formodede gerningsmand blev skudt og dræbt, da han åbnede ild mod politiet.

Det ligner en copy-cat aktion efter Charlie Hebdo-terroren.

Billede af gerningsmanden fra overvågningskamera


Ved angrebet på Krudttønden, hvor der blev affyret op mod 40 skud fra en automatisk pistol ind mod mødet, der kort forinden var gået i gang og fandt sted under store sikkerhedsforanstaltninger, blev en 55-årig mand dræbt, mens en politimand og to PET-folk blev såret.

Svenskeren Lars Vilks betegnes i annonceringen af mødet som ’ Muhammedtegner og kunsthistoriker’, lever under politibeskyttelse,  og alle offentlige møde, hvor han deltager,  er omgivet af stort politiberedskab og skærpede sikkerhedsforanstaltninger.  Talere på mødet var desuden fra Frankrig Inna Shevchenko, leder af den feministiske aktivistgruppe FEMEN, og Agnieszka Kolek fra Storbritannien, der er organisator af en årlig såkaldt  Passion for Freedom Arts Festival. Også den franske ambassadør var til stede.

Mødet var indkaldt som et offentligt debatmøde i kølvandet på attentatet på Charlie Hebdo  under overskriften ’KUNST, BLASFEMI OG YTRINGSFRIHED’ – og var med andre ord et led i internationale højrekræfters ’korstog for ytringsfriheden’, der blev indledt med Jyllandspostens provokatoriske Muhammedtegninger i 2005..

Se

Kom til debatmøde den 14. februar
Lars Vilks-Komiteen

En halv time inde i arrangementet, der åbnedes af den tidligere borgerrepræsentant for Enhedslisten Jaleh Tavakoli, blev skuddene affyret. Det skete under Agnieszka Koleks indlæg, men de ramte tilsyneladende ikke ind i mødelokalet, men ramte politifolkene og PET-agenterne, der besvarede ilden. Der er endnu ingen identifikation af den dræbte eller hans forbindelse til mødet og mødestedet.

Attentatet  skabte selvfølgelig panik blandt deltagerne, men mødet fortsattes og gennemførtes efter en halv times afbrydelse.

En gigantisk jagt på gerningsmanden (i første omgang talte politiet om to gerningsmand) over hele København gik i gang som forberedt ved en terroraktion. København blev spækket med politi, overvågningskameraer, der viser sig at dække næsten alt, begyndte systematisk at blive tjekket. En bil, gerningsmanden havde kapret, blev brugt til flugten fra Krudttønden, og kort tid senere efterlad og fundet af politiet ved Borgervænget på Østerbro. Her havde manden telefonisk bestilt en taxa, der kørte ham til en ejendom på Svanevej ved Nørrebro Station. Politiet fandt frem til taxaen og adressen, hvor han søndag morgen blev skudt og dræbt, angiveligt efter først at have beskudt politiet.

Men inden da havde han lørdag aften forladt lejligheden og dukkede ved 1-tiden om natten op ved den jødiske synagoge  i Krystalgade i det indre København, hvor bevogtningen efter terroralarmen var forstærket med politi. Her skød han en 37-årig dørvogter i hovedet. Han døde senere. To betjente blev såret.

En ny massiv terroroperation blev udløst. Området omkring synaggogen og Nørreport Station blev evakueret.  Busser og trafik beordret til at vende om. Forbipasserende gennet ind i åbne barer og natklubber. Sirener, udrykningskøretøjer og helikoptere vækkede igen den øvrige by, der lige var gået til ro.

Og situationen endte ved fem-tiden om morgenen, da den formodede enlige gerningsmand mødte sin død, da han vendte tilbage til Svanevej.

På en underlig måde virker attentaterne i København som en slags copy cat-aktion i forhold til den terroraktion, der udspillede sig i Paris den 7.-9. januar mod satirebladet Charlie Hebdo, hvor tegnere og andre ansatte blev dræbt, og efterfølgende mod en jødisk butik, hvor en række gidsler blev myrdet. De tre gerningsmænd blev dræbt.

Qaeda påtog sig angiveligt ansvaret for terroren, der har udløst en ny bølge af politistatsforanstaltninger over hele Europa. De er blevet brugt til at skabe opbakning bag skrappe overvågningsmetoder, oprustning af politiet og yderligere militarisering af samfundene – og selvfølgelig til at søge at skabe øget opbakning til de nye kolonikrige, som føres i Mellemøsten og andre lande i terrorbekæmpelsens navn.

Der kan næppe være tvivl om, at terrorhandlingerne i København er begået af en islamistiske fundamentalist og netop har rettet sig imod to mål, den terroristiske islamistiske fundamentalisme anser for ’legitime’: Blasfemiske tegnere og zionistiske jøder. Der er ikke tale om en terror generelt rettet mod danskere eller den danske befolkning. Det er religiøst og politisk forskruede kriminelle attentater, som til fulde udnyttes af reaktionen og højrekræfterne i EU og de øvrige imperialistiske lande.

I lyset af disse attentater udvikler populistiske anti-islamistiske højrebevægelser sig, som det tyske Pegida og tilsvarende i mange andre lande, som bruges til at splitte befolkningerne i EU-landene af etniske og religiøse skillelinjer. Egentlige nazistiske og fascistiske organisationer udvikler sig hurtigt.

Det er påfaldende, at alle disse foranstaltninger og udviklinger sker på baggrund af islamistisk terror – mens der ikke blev foretaget tilsvarende skridt og heller ikke udvist samme intense og permanente medieopmærksomhed, da nazisten Anders Breivik dræbte med bomber i Oslo og skød 69 unge på Utøy.

De officielle danske og udenlandske reaktioner ligner på samme måde en gentagelse af reaktionerne oven på Charlie Hebdo-massakren under overskriften ’Nu har terroren nået Danmark’. Statsministeren og samtlige folketingspartier maner til nationalt sammenhold. Der vil blive gennemført pompøse nationale manifestationer. Politiet hyldes som helte, og der vil blive åbnet for kasserne til yderlige oprustning og militarisering.. Der vil blive noteret en øget opslutning til de imperialistiske krige og til blasfemiske karikaturtegninger.

Med andre ord: Det er den politiske reaktion, der scorer en gevinst fra denne kriminelle terror. De vil fortsætte reaktionær spiral af terror og modterror og sætte fart i glidebanen hen mod politistat Danmark og politistat EU. De reaktionære kræfter trækker samme gale vej.

Reaktionen forstærker reaktionen.

Netavisen 15. februar 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne