March for Moder Jord ved COP20 i Peru: Største miljøprotest i Latinamerika nogensinde

Marchen til forsvar for Moder Jord’ – klimamarchen i Peru i forbindelse med COP20-mødet i hovedstaden Lima –  blev den største miljøprotest nogensinde i Latinamerika. Tusinder tog del i de farvestrålende optog – fra alle egne af Peru, fra Ecuadoe, Bolivia og andre nabolande.

Der var bondekvinder fra Andesbjergene, indfødte fra Amazonlandet, der var skilte med billeder af myrdede miljøaktivister, der var faglige folk, studerende, kvindegrupper, miljøgrupper og menneskeretsgrupper.

Bannere rejste krav om stop for rovdriften på regnskovene og ekspropriationen af de indfødtes land, om vand –  og havde slagord som ’Keep the oil in the soil’,” Beskyt vores mad’ og ’’Systemændring – ikke klimaforandring’.

Marchen understregede nationalt kravet om at tilbagekalde de love, der sigter på at kriminalisere politisk protest (Lov 30230) og som lægger låg på ytringsfriheden– f.eks. for miljøaktivister, der tager til ord mod ulovlig minedrift, træfældning og skovrydninger. Den tillader også politi og militær at dræbe politiske aktivister.

Fagforbundene i Peru har været med til at organisere protesterne sammen med folkelige bevægelser og sammenslutningen af indfødte organisationer.

Luis Isarra Delgado, formand  for vandarbejderenes fagforening FENTAP og talsmand for den største faglige organisation CGTP sagde sådan om formålet med det alternative People’s Summit on Climate Change, der stod bag marchen:

–  Folkets topmøde handler om løsninger på klimaforandringerne, som er effektive, og som ikke udbytter folk og jordens værdifulde ressourcer – vand indbefattet. Vi er mod privatiseringer og ekstrem minedrift. Vi vil ikke acceptere en verden, der bliver seks grader celsius varmere . hvad vi står over for, hvis ikke den nuværende tendens til at udvide brugen af fossile brændstoffer bliver stoppet.

Peru er måske  et af verdens mindst velvalgte lande til et FN-klimatopmøde. Det er berygtet for den brutale  udnyttelse af skov, olie og minerater, røveri af de indfødtes lande og mord på øko-aktivister. Peru anses for det fjerde farligste land i verden at være klima- og økoaktivist i.  2014 har generelt været det farligste år nogensinde for miljøaktivister.

Peru blev ’belønnet’ med værtsskaber for COP20 som tak for regeringens servile gennemførelse af de morderiske frihandelsaftaler og nyliberal økonomi. Landets miljøminister Manuel Pulgar Vidal er præsident for  topmødet, som ikke har nogen reelle løsninger at tilbyde.

Protesterne ved marchen rettede sig også mod de store udgifter, værtskabet påfører det fattige land.

Luis Isarra Delgado understregede, at ‘arbejderne marcherer fredeligt for at protestere mod og få en forklaring af miljøministeriet på, hvorfor der er brugt så mange penge … Det er skammeligt, at regeringen smider om sig med det peruvianske folks penge. Ingen er imod kamp mod den globale opvarmning, men det er ikke det, regeringen bruger 90 millioner dollars på.”

Klima- og miljøkamp er en alvorlig sag. Ikke mindst i Latinamerika. I bogstaeligste forstand dødsens alvorlig og dødsens farlig. Det er også en af klassekampens hovedformer der.

I begyndelsen af ugen blev det mishandlede og torturerede  lig af José Isidro Tendetza Antún fundet i Ecuador. Det var en indiansk miljøaktivist, som havde sat sig op imod et kobber- og guldmineprojekt med kinesisk deltagelse.   Han havde forberedt en større protest mod landets præsident ved COP20-mødet.

I sidste uge konfiskerede myndighederne i Ecuador en bus med demonstranter på vej til Lima for der at protestere mod præsidenten Rafael Correa.

Se

Ecuador indigenous leader found dead days before planned Lima protest
The Guardian

Det er basale ting miljø- og klassekampen i Peru, Ecuador osv. handler om: Jord, brød, vand,  liv.

Aktivisterne og demonstranterne ved, det ikke kommer fra de politiske magthaver og virksomhederne, som på COP20 planlægger deres falske klimaløsninger.

 

Se også

COP20 and corporate power – destroying the edifice of false climate solutions
Ecologist

COP20 i Peru: Snigmord og ‘Licence to kill’ som baggrund for klimatopmøde
Neavisen 9. december 2014

COP20 i Peru: Klimaforandringer er ude af kontrol
Neavisen 9. december 2014

Netavisen 11. december 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater